Tko će se pojaviti?

PRIJELOMNI TRENUTAK ZA ĐURU ĐAKOVIĆA Idući ponedjeljak 2. pokušaj dokapitalizacije, - traže 150 milijuna kuna, najavili prezentaciju za ulagače

Tomislav Mazal, predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Uprava Đure Đakovića, na čelu s predsjednikom Tomislavom Mazalom, u ponedjeljak, 17. srpnja, održat će prezentaciju za potencijalne investitore.

Prezentacija će se, objavio je Đuro Đaković na stranicama Zagrebačke burze, održati u zagrebačkom hotelu Esplanade, i to na dan kada počinje upis novih dionica. Time, nadaju se u Slavnonskom Brodu, na velika vrata kreće i provedba nedavne odluke Glavne skupštine kompanije o dokapitalizaciji.

Dokapitalizacija Đure Đakovića odvija se nakon nedavnog neuspješnog sličnog pokušaja. Za neuspjeh dokapitalizacije u Slavonskom Brodu su tada optužili slabo funkcioniranje hrvatskog tržišta kapitala, iako su neke insajderske informacije govorile o tome da se u pozadini vodi prava tiha kampanja lokalnih interesnih skupina, koje baš i nisu sklone privatizaciji Đure Đakovića.

Sukladno odluci o novoj dokapitalizaciji Đure Đakovića, temeljni kapital društva može se povećati za najviše 152 milijuna kuna, sa sadašnjih nešto više od 151.933.680 na najviše 303.933.680 kuna. Povećanje temeljnog kapitala provodi se javnom ponudom. Nominalna vrijednost dionice je 20 kuna, a konačna cijena oviti će o potražnji za dionicama od strane ulagača.

"U ovom prijelomnom trenutku za grupaciju, ponovljeni postupak povećanja temeljnog kapitala dovest će do poboljšanja izvora financiranja u što kraćem roku, kako bi se postignuta razina poslovanja društva zadržala i u budućnosti", poručio je Mazal.

I dio poznavatelja tržišta kapitala s kojima smo razgovarali smatra da je sada dobra prilika da se provede dokapitalizacija Đure Đakovića.

"Ovo je odlična prilika za nekog ulagača da uđe u vlasničku sturkturu Đure Đakovića. Tvrtka je restrukturirana i ulagač neće morati ulagati dodatni novac", ocjenjuje jedan naš sugovornik.

Na strani minusa, pak, navodi slabo funkcioniranje tržišta kapitala u Hrvatskoj i mali interes koji stranci uopće pokazuju za ulaganjima u Hrvatsku. Unatoč tome, čini se da su svi naši sugovornici ovoga puta optimstični i vjeruju da će dokapitalizacija ovoga puta uspjeti. U prilog tome govore i neslužbene informacije po kojoj se ne planiraju nove prezentacije za potencijalne ulagatelje u sklopu ove runde dokapitalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:19