Država možda spava, poduzetnici ne

PRIVATNA DIGITALNA EDUKACIJA U JAVNIM ŠKOLAMA Otvoreno učilište Algebra sklopilo ugovore s 10-ak škola uz podršku Microsofta, Googlea i Oraclea

Zadovoljni klinci na ljetnoj besplatnoj radionici iz robotike u Slavonskom Brodu u sklopu projekta Croatian Makers liga koji je u osnovnim školama pokrenuo i opremu donirao poduzetnik Nenad Bakić. Digitalna akademija Algebre je pak izvanškolska aktivnost koja neće biti besplatna
 Danijel Soldo / CROPIX

Zabrinjavajući nedostatak suvremene tehnološke opreme u hrvatskim javnim školama, kao i sadržaja vezanih uz digitalnu tehnologiju - pa i nedostatak informatike/programiranja kao obaveznog predmeta, pokušava nadoknaditi privatni sektor.

Nakon akcije Nenada Bakića i njegova Croatian Makers tima s doniranjem setova za učenje robotike, u škole od listopada ulazi Otvoreno učilište Algebra: pokreću program Digitalne akademije kojega su podržale najveće tehnološke tvrtke – Microsoft, Google i Oracle.

Osmoškolcima koji upišu program u školi bit će primjerice omogućeno korištenje edukacijske verzije Minecrafta, dok je Google donirao cardboardove koji će djecu voditi u svijet virutalne stvarnosti. Oracle je kao partner projekta omogućio pristup svojim obrazovnim sadržajima.

Maja Brkljačić, voditeljica programa Digitalne akademije (s iskustvom direktorice školskih programa u dvjema velikim nakladničkim kućama) najavljuje da će učenici imati priliku savladavati digitalne tehnologije kroz zabavu, igru i prilagođene sadržaje.

- Naši najmlađi polaznici razvijat će vještine rješavanja problema i naučiti koristiti tehnologije i programe s kojima su se možda već susreli, ali koje na drukčiji način, uz pedagoško vodstvo mentora, zapravo dosad nisu mogli lako upoznati u Hrvatskoj, kaže Brkljačić, uz dodatak da je riječ o izvannastvnoj aktivnosti za koju je razvijen simpatičan sustav vrednovanja napretka. Umjesto ocjena, školarcima će dobivati bedževe digitalnih nindži, a ovim će se pristupom, nadaju se kreatori programa, kod djece ukloniti strah od ocjenjivanja.

Moderan program ima svoju cijenu. Riječ je o 300 kuna mjesečno, što je standardna cijena pojedinih izvanškolskih aktivnosti. Otvoreno učilište Algebra pritom zainteresiranim školama kroz projekt donira kompletnu informatičku opremu, što uključuje i 15 prijenosnih računala po grupi učenika, kao i pomoć u razvijanju informatičkih vještina nastavnika kroz posebne programe obrazovanja. Zasad se u program uključilo desetak škola zagrebačkog područja, pri čemu se vodilo računa da paralelno nisu uključene u projekt e-Škole koji vodi Carnet.

- Namjeravamo širiti projekt Digitalne akademije i po ostalim mjestima i gradovima Hrvatske kako bi uključili što više djece. Treba reći da projekt koji kreće u jednoj školi ne znači da je namijenjen isključivo učenicima iz te škole, već se mogu priključiti i djeca okolnih naselja, objašnjavaju u Algebri.

Ulaganje u projekt u visokom učilištu planiraju povratiti kroz više godina, obzirom da su i ugovori o ustupanju školskoga prostora, kao i posudba opreme školama, višegodišnji.

Program će pak voditi profesori s iskustvom rada u školi (Lidija Kralj, Gordana Sokol, Marlena Bogdanović), a zabavne zadatke koji bi djecu trebali upoznati s logičkim razmišljanjem i računalnim tehnologijiama razvio je i popularni profesor matematike Toni Milun, od nedavno član Algebrina tima.

Osim upoznavanja digitalnih vještina, cilj projekta je razvijanje kreativnosti i spremnosti na timski rad. Školarci će tako kroz deset mjeseci školske godine (blok sat tjedno) imati priliku upoznati programe poput Math Workout, Scratch, Code Studio, Touch Develop, Arduino, SketchUp, Play Lab, Sway, Adobe Spark, Movie Maker, Minecraft, Unity, Go Noodle i druge. Program je namijenjen učenicima već od prvog osnovne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:26