Investicijska klima

PROBLEMI STRANIH ULAGAČA U HRVATSKOJ Popisali sve na 40-ak stranica, na predstavljanje svoje Bijele knjige pozvali ministra Zdravka Marića

Bijela knjiga na USB-u
 Marko Todorov / CROPIX

Ni tjedan dana otkako je Hrvatska dobila novu Vladu Udruženje stranih ulagača (FIC) javnosti će predstaviti Bijelu knjigu, u kojoj će upozoriti na probleme s kojima se ulagači ovdje suočavaju i dati preporuke za jačanje poslovne klime.

Kao najteže probleme koji ih koče u ulaganjima investitori u Bijeloj knjizi, dokumentu od 40-ak stranica, navode pravnu nesigurnost, u koju ulaze i česte izmjene propisa, zatim porezne obveze i neujednačeno postupanje poreznih vlasti te visoke parafiskalne namete, kao i sporu i neučinkovitu javnu upravu i pravosuđe. Nezadovoljni su i, kako kažu, krutim i neodgovarajućim radnim zakonodavstvom te pristupom financijskim sredstvima.

Predstavljanje četvrtog izdanja Bijele knjige, dokumenta koji FIC objavljuje svake godine od 2013., bit će sutra u muzeju Mimara, a ove je godine njezin urednik Hrvoje Stojić, makroekonomist Addiko Banka.

Najavljen je i dolazak Zdravka Marića, ministra financija, te Borisa Vujčića, guvernera HNB-a. U FIC-u ističu kako, s obzirom na tajming predstavljanja dokumenta neposredno nakon formiranja nove Vlade, prvi dobivaju priliku prezentirati svoje stavove i preporuke donositeljima odluka. Dodaju i kako vjeruju da rad na jačanju investicijske klime u zemlji ovaj put neće izostati.

- U dokumentu se daju preporuke za poboljšanje uvjeta poslovanja u Hrvatskoj. Bolji uvjeti poslovanja olakšali bi daljnja ulaganja investitora koji su ovdje već prisutni, a bili bi magnet i za ostale ulagače - tvrdi Stojić.

Prema podacima HNB-a, stranci su u Hrvatsku od 1993. do sredine ove godine uložili nešto više od 29,7 milijardi eura

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2022 11:11