HOĆE LI OTIĆI?

PROBLEMI ZA ZUCKERBERGA Jedan od većih dioničara Facebooka traži njegovu ostavku zbog skandala s podacima korisnika

Mark Zuckerberg
 Stephen Lam / REUTERS

Marka Zuckerberga na čelu 'Facebooka' trebaju zamijeniti neovisni menadžer te tri nova člana uprave zadužena za podatke i etiku, poručio je u intervjuu za CNBC televiziju menadžer Scott Stringer u ime mirovinskih fondova američke savezne države 'New York' koji drže dionički paket u 'Facebooku' vrijedan oko milijardu dolara.

Stringer je izrazio uvjerenje kako se Zuckerberg treba povući s čela 'Facebooka' jer se, kako je kazao, 'kompanija nakon afere 'Cambridge Analytica' našla u nečistim vodama'.

- Nakon afere 'Cambridge Analytica' u 'Facebooku' se nisu ponijeli na način koji bi dvije milijarde njihovih korisnika načinio sigurnijima u pogledu zaštite privatnosti – ocijenio je Stringer, najavivši kako fondovi koje predstavlja neće povući novac iz 'Facebooka' ali, naglasio je, imaju pravo postaviti neka pitanja.

Govoreći o aferi 'Cambridge Analytica', Stringer je upozorio kako se radi o prijetnji demokraciji jer je 'Facebook' osma najveća kompanija na svijetu. Mark Zuckerberg u ranijim je istupima nakon izbijanja spomenute afere dao do znanja da se neće povući s čela kompanije jer upravo njegovo vodstvo, poručio je, ulijeva povjerenje korisnicima 'Facebooka' na dulji rok.

- Pred neke od usluga na internetu dolaze izazovi kakve nismo vidjeli nikada prije i mi se pokušavamo nositi s njima kako se ne bi ponavljali u budućnosti – najavio je Zuckerberg daljnje poteze nakon skandala u kojem je tvrtka 'Cambridge Analytica' s 'Facebooka' neovlašteno prikupila i koristila podatke o 50 milijuna korisnika te usluge.

Komentirajući apel njujorških mirovinskih fondova, portal 'Business Insider' podsjeća da Zuckerberg kontrolira pretežiti dio dionica 'Facebooka' tako da manjinski dioničari, zaključuje portal, ne mogu ostvariti ključan utjecaj na odluke u kompaniji. Ali, dodaje 'Business Insider', afera 'Cambridge Analytica' dobra je prilika za male dioničare da pozovu na promjene u načinu upravljanja 'Facebookom'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:34