Ambiciozni planovi

Projekt od milijun eura za nove Stupničke dvore: Kutjevački vinar Josip Galić sada će imati oko 60 hektara vinograda

Poznati kutjevački vinar Josip Galić preuzeo je nekadašnje imanje vinara Davora Zdjelarevića u Donjem Stupniku blizu Slavonskog Broda. Davor Zdjelarević jedan je od pionira suvremenog vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskoj. Uz Antuna Plančića, prvi je hrvatski vinar koji je vino punio u bocu od 0,7 litara. Zdjelarević je prethodno ušao u partnerstvo s Levom Mezhibovskijem, a onda je ruski poduzetnik preuzeo njegovo imanje i nekretnine u Brodskom Stupniku. Mezhibovskij je imanjem upravljao preko tvrtke Stupnički dvori. Davor Zdjelarević otišao je u mirovinu i sada ponovno razvija brend vina pod svojim imenom te je pokrenuo tzv. difuznu vinariju.


Vrijednost akvizicije

- Preuzeli smo hotel i druge nekretnine, gospodarske objekte te vinograd i zemljište. Nismo preuzeli tvrtku, nego imanje. Tu su 27 hektara vinograda, hotel sa 33 ležaja i restoran za dvjestotinjak ljudi. Objekt je izvana malo devastiran, ali je unutrašnjost očuvana, tako da ćemo sve ponovno vratiti u odlično stanje. U prizemlju objekta i ispod zemlje je podrum s kušaonicom i arhivom - kaže Josip Galić.
Ukupna vrijednost projekta koji su u njegovoj tvrtki nazvali Stupnički dvori, dakle s preuzimanjem i ulaganjem u obnovu, prema Galićevoj je procjeni oko milijun eura. Kolika je vrijednost samog preuzimanja, nije htio reći. Za imanje, koje je bilo oglašeno na jednom portalu početkom prosinca, tražilo se 600.000 eura. Vinarija Galić nakon ovog će preuzimanja imati oko 60 hektara vinograda, što im je, kaže Josip Galić, i bila ambicija. - Niti želimo niti namjeravamo biti ogroman proizvođač vina - kaže.


Ulaganja u novi objekt

Galić je i pred dovršetkom nove suvremene vinarije u Kutjevu, u koju je, s opremom, uložio 45 milijuna kuna. Dio tog novca, oko 40 posto, vratit će kroz europsku Vinsku omotnicu. Novi gospodarski objekt ima više od 3000 četvornih metara, a kapacitet mu je 550.000 litara.
- Dobili smo uporabnu dozvolu. Čim dođe lijepo vrijeme, selimo se i vinariju opremimo bačvama. Svečano otvorenje trebalo bi biti na proljeće. Nova vinarija u Kutjevu nam je osnovna, a Stupnički dvori više će nam služiti u turističke svrhe - kaže Galić.


Na usluzi drugima

Za nekadašnju Zdjelarevićevu vinariju Galić ipak ima i drugih planova. - Netko će od vinara i vinogradara s tog područja možda koristiti naše usluge prerade i savjetovanja. Vino pod našim brendom radit ćemo u našoj novoj vinariji u Kutjevu. Galić vina se proizvode i pune, dakle, u Kutjevu i tako će biti i dalje. Što će biti u Stupničkim dvorima, još nismo odlučili. Doduše, tu u susjedstvu postoji kompleks od oko 13 hektara zemljišta koji može služiti za budući razvoj. Vinogradi su odlični i potencijal je velik, posebno za razvoj nekih sorti. Tu je odličan chardonnay, a osobito dobar potencijal imaju crvene sorte: crni pinot, cabernet sauvignon i cabernet franco te merlot. Crnih nam sorti, kao i ostalim slavonskim vinarima, nedostaje, pogotovo na kutjevačkom području - objašnjava Josip Galić.
Galić vina pružala su konzultantske usluge u podizanju vinograda na Šolti. - U tom smo projektu samo bili savjetnici prilikom podizanja vinograda - ističe.
Kakve su im izvozne ambicije, pitamo. - Sada smo prisutni na tržištu 12 zemalja, a želimo imati oko 20 posto izvoza. Dakle, petina naše proizvodnje trebala bi biti izvoz. Premda ne kanimo biti velika vinarija, ambicija nam je godišnja proizvodnja oko 333.000 boca vina. Kvaliteta je ono na čemu stalno radimo - otkriva vlasnik vinarije Galić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:23