BRZA CESTA

PROJEKT VRIJEDAN 60 MILIJUNA KUNA Ministar Butković na otvorenju gradnje istočne bjelovarske obilaznice

Oleg Butković
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković nazočio je u srijedu otvorenju radova na izgradnji prve faze bjelovarske istočne obilaznice vrijedne 60 milijuna kuna, a s bjelovarskim gradonačelnikom Darijem Hrebakom potpisao ugovor o obnovi cesta koje od Bjelovara vode do Farkaševca, kako bi se što prije otvorila dionica brze ceste Vrbovec – Farkaševac.

Tvrtka Strabag počela je izgradnju prve faze istočne bjelovarske obilaznice uz pomoć koje bi se trebao rasteretiti teretni promet iz centra Bjelovara. Radovi su vrijedni 60 milijuna kuna, a rok za njihov dovršetak je 20 mjeseci.

Radove su u srijedu u društvu ministra obišli i direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, saborski zastupnici Darinko Kosor, Miro Totgergeli i Vladimir Bilek, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Ministar Butković istaknuo je da izgradnja obilaznice predstavlja jedan manji korak prema cilju Vlade RH da se Bjelovar na kvalitetan način spoji sa Zagrebom. U tome će najviše pomoći dovršetak izgradnje brze ceste koja se trenutno gradi na dionici Vrbovec – Farkaševac, a projektira od Farkaševca prema Bjelovaru.

"Samo na mjestu gdje počinje izgradnja obilaznice u tijeku su investicije u vrijednosti od stotinu milijuna eura, a kada budu dovršene, tom cestom dnevno će prolaziti stotinjak šlepera. Upravo taj podatak ponajbolje svjedoči koliko je bitna izgradnja obilaznice", pojasnio je gradonačelnik Hrebak.

Župan Bajs izrazio je zadovoljstvo poštivanjem dogovora s ministrom iz listopada prošle godine, vezanog uz izlazak Bjelovarsko-bilogorske županije iz prometne izolacije.

"Izgradnja obilaznice i dovršetak izgradnje željezničke pruge Sv. Ivan Žabno – Gradec bit će od velikog značaja za ovaj kraj, međutim, najviše će nam značiti dovršetak izgradnje brze ceste do Bjelovara. U tom smislu, predložili smo ministru jedan dodatni izlaz pored mjesta Rovišće, s obzirom da je upravo u tijeku izrada idejnog rješenja za novu državnu cestu od Bjelovara do Đurđevca, koja bi se spojila upravo u Rovišću", naglasio je Bajs.

Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta, kazao je da će se vrlo brzo raspisati natječaji za obnovu prometnica od Bjelovara do Farkaševca. Naime, prilazne ceste koje od Farkaševca vode prema Bjelovaru trenutno ne mogu primiti teretni promet, zbog čega ni dionica brze ceste od Vrbovca do Farkaševca ne može dobiti uporabnu dozvolu.

Obnovom prometnica omogućit će se promet teretnim vozilima do težine od 7,5 tona, a radovi su vrijedni 20 milijuna kuna. Hrvatske ceste osigurat će 15, a Grad Bjelovar 5 milijuna kuna kako bi se ceste obnovile do ljeta, a dionica Vrbovec – Farkaševac pustila u promet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:48