POSLJEDICE NOVE POREZNE REFORME

Proračun: Građanima na ruke oko milijardu kuna

Za mirovine je u četiri mjeseca isplaćeno 350 milijuna kuna više, pri čemu se stalno povećava dio isplata iz proračuna
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Konačni rezultat porezne reforme, za koju potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker kaže da je “silovita” jer će zahvatiti i socijalnu politiku, bit će milijarda kuna u džepovima građana. Izmjenom poreznih stopa i razreda porezno rasterećenje iznosit će 1,5 milijardi kuna, ali ukidanjem poreznih olakšica građani će izgubiti oko 500 milijuna kuna.

O detaljima će premijerka

O konkretnim promjenama Šuker nije želio govoriti na brifingu s novinarima, ali o poreznim stopama i platnim razredima više će reći premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade. S izvršenjem proračuna u prva četiri mjececa u Ministarstvu financija vrlo su zadovoljni, osobito sa stanjem u travnju kada su prihodi i rashodi gotovo ujednačeni.

Nema rebalansa

Prihodi od PDV-a u prva četiri mjeseca pali su samo 0,3 posto.

- Nakon četiri mjeseca stvari su mnogo jasnije, i to je razlog što smo prije dva mjeseca bili protiv rebalansa - rekao je Šuker. Ipak, rashodi su povećani, a jedan od razloga su mirovine na koje je potrošeno oko 350 milijuna kuna više nego u prva četiri mjeseca lani.

Prihodi manji 3,2 posto, a rashodi porasli 1,7 posto

Ukupni prihodi u prva četiri mjeseca smanjeni su 3,2 posto ili oko 1,1 milijardu kuna, a jedan od razloga je uplata HNB-a koja je oko milijardu kuna manja nego lani. No, zahvaljujući uplati Ine, prihodi od trošarina rasli su 800 milijuna kuna. Rashodi su, s druge strane, veći 1,7 posto ili za 681 milijun kuna, pa je deficit u 4 mjeseca 5,5 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:14