Drugo pismo namjere

PULSKOM ŠKVERU IZ NAPULJA STIGLA NOVOGODIŠNJA ČESTITKA Za problematični Uljanik zainteresirano talijansko obiteljsko brodogradilište

Pulsko brodogradilište Uljanik koje se nalašlo u problemima i najavilo restrukturiranje, jutros je objavilo na Zagrebačkoj burzi da je primilo pismo namjere drugog potencijalnog strateškog partnera.

U pitanju je talijansko brodogradilište, odnosno kompanija Palumbo Group iz Napulja.

Kako je vidljivo iz javnih podataka, ta kompanija ima sedam brodogradilišta (u Napulju, Messini i Anconi, dva na Malti, pa jedan u Marseilleu te na Tenerifima). Kompanija je u obiteljskom vlasništvu, a osnovana je 1967. godine, te se predstavlja kao vodeće talijansko brodogradilište u popravcima brodova, njihovoj prenamjeni te gradnji novih brodova.

Uljanik je već ranije primio pismo namjere potencijalnog strateškog partnera Kermas energija u vlasništvu Danka Končara.

Inače, očekuje se da Vlada na jednoj od prvih sjednica u ovoj godini izda jamstva za kredit Uljaniku za restrukturiranje, a Nadzorni odbor Uljanika je prije Nove godine obavijestio da je donio “odluke koje su potrebne za izradu i provedbu programa restrukturiranja”.

Ukoliko bi u procesu sudjelovala država preko državnog jamstva, za to je potrebna suglasnost Europske komisije, odnosno sve se mora provesti u skladu s europskim smjernicama. Kako je već pisao Jutarnji, to znači da se krediti odobreni na temelju državnog jamstva moraju vratiti u roku šest mjeseci ili u tom roku mora biti donijet program restrukturiranja i ulazak strateškog partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:24