REXPO ZAGREB 2012.

Radimir Čačić na sajmu investicija u Zagrebu: Hrvatska i regija sve atraktivnije za ulagače iz Europe i svijeta

Nevjerojatno je da su dosadašnji sajmovi takve vrste u Hrvatskoj bili gubljenje vremena i dnevnica, rekao je Čačić
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Investicijski projekti u Hrvatskoj moraju se pripremiti do prihvatljive razine standardiziranog europskog i svjetskog investitora koji će ih tek tada ozbiljno razmatrati, naglasio je prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić otvarajući danas poslije podne prvi međunarodni sajam investicija i komercijalnih nekretnina Rexpo Zagreb 2012.

Čestitavši organizatorima na takvom sajmu, Čačić je naglasio da je nevjerojatno da su dosadašnji sajmovi takve vrste u Hrvatskoj bili gubljenje vremena i dnevnica, napominjući da je sada pravi trenutak za takav sajam jer Hrvatska kao i cijela jadranska regija postaje sve atraktivniji za ulagače iz Europe i svijeta.

Kazao je i da se upravo u Saboru donosi zakon o agenciji za investicije i konkurentnost koja treba pomoći investitorima u pronalaženju projekata u Hrvatskoj , ali ne samo to, nego će u toj agenciji biti i poseban odjel za kreiranje projekata koji mogu biti zanimljivi investitorima, a takvih je u Hrvatskoj dosta. Među tim projektima Čačić je danas spomenuo golf te nautiku odnosno gradnju megamarina.

Na otvorenju se okupljenim investitorima i drugim sudionicima sajma iz Hrvatske i regije obratio i danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber koji je također kazao da je pravi trenutak za takav sajam jer se mnogo toga u Hrvatskoj može napraviti. Vjeruje da će se u Hrvatskoj pojednostaviti uvjeti za investiranje za strane, ali i domaće investitore.

Na panelu o projektima u turizmu, s posebnim osvrtom na izgradnju vodenih i zabavnih parkova, rečeno je da su trenutno u pripremi dva takva projekta u Hrvatskoj od kojih jedan priprema tvrtka Fantasyland, a riječ je o aqua parku u Samoboru na prostoru bivšeg kompleksa Šmidhen. Direktor te tvrtke Artur Gedike najavio je da će cijela investicija od 180 do 200 milijuna eura, biti podijeljena u tri faze od kojih se prva - uređenje kompleksa bazena - može očekivati već ove godine.

Španjolac Alfonso Ribarrocha, direktor tvrtke Actionpark, govorio je projektu ulaganja u vodeni park u Osijeku.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak kazao je da ova Vlada podržava takve projekte, i s obzirom da je i sam bio uključen u pripremu feasibility studije za taj park u Osijeku vjeruje u njegovu realizaciju, navodeći da se investicija procjenjuje na oko 55 milijuna kuna.

Na jednom od panela naznačeno da bi Vlada trebala preuzeti odgovornost za rješavanje određenih problema investitora kao i da se treba uvesti jedinstveni sustav rješavanja birokratskih i infrastrukturnih problema, a ne da se to kao sada najčešće sporo ili nikako rješava na nižim odnosno lokalnim razinama.

Važno je, kako su kazali neki od investitora, pojednostaviti i Zakon o strancima te omogućiti investitorima da budu uz svoj kapital koji donose u Hrvatsku, a svi su se složili da Hrvatskoj treba centralno mjesto za investitore što se nadaju da će biti nova agencija za investicije i konkurentnost.

Sajam Rexpo s radom nastavlja sutra sa nekoliko panela o zakonodavnoj regulativi i investicijama, financiranju investicijskih projekata te kako Hrvatsku učiniti privlačnom za investitore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:06