ŠIRI SE PROIZVODNJA

RADNICI IZ MALE SUBOTICE POBIJEDILI AZIJU 'Ne idem u Kinu, radije još 12 milijuna investiram u Međimurje'

U Maloj Subotici Haix proizvodi obuću za američke specijalce
 Zeljko Hajidnjak / Cropix

U Hrvatskoj se jako dobro osjećam i ovdje ću uložiti 20 milijuna eura, sa smiješkom je objavio Ewald Haimerl, predsjednik Uprave i vlasnik njemačke Haix grupe stojeći u tvornici u Maloj Subotici.

Osam je već uložio upravo u tu tvornicu 2009. godine. Sada je na redu novih 12 milijuna eura, po šest u proširenje tvornice i novu opremu. Jedan od vodećih svjetskih proizvođača obuće za vatrogasce, vojsku i policiju, Haix Grupa širi tvornicu u Maloj Subotici s postojećih 6000 na 12.000 četvornih metara.

Kada početkom siječnja 2015. počnu s radom u dvostruko većem pogonu, povećat će proizvodnju s dosadašnjih 3500 na 6600 pari obuće dnevno. Obuće s oznakom “Made in Croatia”, koja završava na svim stranama svijeta: nose je vatrogasci u Hong Kongu, njemačka, francuska i britanska vojska. Od ukupno 900 zaposlenika na razini Grupe, 672 ih je u Hrvatskoj. S novim pogonom otvoriti će još 200 radnih mjesta u Hrvatskoj.

- Proširenje tvornice velik je događaj za cijelu Haix grupu, ali i Europu. Dokazali smo premoć u znanju i vještinama nad proizvodnjom u pogonima s Dalekog istoka, koji su godinama držali monopol u proizvodnji obuće - istaknuo je Ewald Haimerl, koji je posljednjih dvadesetak godina od malog obiteljskog bavarskog proizvodača cipela stvorio nevjerojatan svjetski biznis.

Njegovi roditelji od 1948. godine imali su obiteljski biznis proizvodnje radne obuće u relativno malim serijama. Početkom devedesetih Ewald Haimerl istodobno je radio u obiteljskom pogonu i kao zamjenik šefa vatrogasaca u Mainburgu. Nije mu trebalo dugo da spoji oba posla i osmisli prvu liniju profesionalne obuće za vatrogasce, znajući točno što im treba.

Vatrogasci su bili oduševljeni novim čizmama, a onda su uslijedile linije profesionalne obuće i za policiju i vojsku. Sedam godina kasnije Haix je dosegnuo proizvodnju od 100.000 pari obuće godišnje. Gotovo nevjerojatno, ali umjesto u Aziju, otišli su u Hrvatsku. Doduše, godinama su dio proizvodnje imali i u Aziji, ali su zaključili da ipak žele kontroliranu i kvalitetnu proizvodnju u vlastitim pogonima. Isto sada pokušavaju i mnogi drugi proizvođači, pa su hrvatske pogone Haixa nedavno obišli i predstavnici Adidasa.

- Kod našeg pogona u Mainburgu s jedne strane nam je Audi, a s druge BMW. Nezaposlenost je manja od dva posto i tamo nismo mogli otvoriti ovakav pogon jer nema dovoljno radne snage - kaže Markus Lins, prokurist Haix Obuće.

Haix je u Hrvatsku stigao 1999. godine, kada je surađivao s malim proizvođačima. Pet godina kasnije otvorili su tvrtku kćer Haix Obuća i sa stotinjak radnika u unajmljenoj tvornici proizvodili 500 pari obuće dnevno. Budući da su u pet godina narasli do 450 radnika, odlučili su otvoriti vlastitu tvornicu.

- Već nekoliko godina pucamo po šavovima i šef je rekao da gradimo dalje. U deset radnih dana dobili smo građevinsku dozvolu - zadovoljan je Markus Lins.

Haix Grupa lani je proizvela 653.000 pari obuće i ostvarila 60 milijuna eura prihoda. Haix Obuća premašila je prihode od 126 milijuna kuna. Oko 85 posto ukupne proizvodnje koja se plasira na tržišta Amerike, Europe i Azije proizvodi se upravo u Hrvatskoj.

Bivši dizajner Adidasa radi na novoj liniji

U Haix je nedavno stiglo jako kadrovsko pojačanje: dosadašnji šef odjela razvoja sektora outdoor tvrtke Lowa i bivši dizajner obuće u Adidasu Heinz Feuerecker.

Time su u Haixu potvrdili da idu i na jači razvoj linija obuće za sport i slobodno vrijeme. U novi poslovni zamah krenuli su 2013. godine novom linijom u kojoj su spojili zaštitnu cipelu i sportski dizajn te u tom smjeru namjeravaju osvajati svjetsko tržište. Značajan dio razvoja i dizajna radi se u Hrvatskoj. - Sve što se od nas zatraži sposobni smo proizvesti, bilo da je riječ o cipeli za šumare koju je nemoguće prepiliti ili vojničkim čizmama otpornim na vodu, ekstremno visoke ili niske temperature - poručuju iz Haix Obuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 18:50