NAJVEĆI RAST U AFRICI

RAST TURISTIČKE DJELATNOSTI U CIJELOM SVIJETU Svako deseto novo radno mjesto prošle godine kreirao je turizam

 Ilustracija / Getty Images

Sedmu godinu zaredom globalni rast turizma nadmašio je rast svjetske ekonomije, navodi se u najnovijem izvješću Svjetskog turističkog i putničkog vijeća (WTTC) koje okuplja 150 vodećih turoperatora, hotelijera i prijevoznika na svijetu. Podaci WTTC-a za prošlu godinu govore o rastu svjetskog turizma za 4,6 posto, dok je globalni BDP lani rastao tri posto.

- Prošla godina bila je najbolja za svjetsko gospodarstvo u posljednjem desetljeću, a snažna osobna potrošnja prelila se u turizam i putovanja – komentirala je najnovije podatke WTTC-a njezina direktorica Gloria Guevara Manzo. Lanjski rast prihoda u turizmu bio je, prema istome izvoru, najveći od 2011.

U turizmu je, prema WTTC-u, lani otvoreno sedam milijuna i 200 tisuća novih radnih mjesta što je svako deseto novotvoreno radno mjesto na svijetu.

Najveći rast među svjetskim tržištima lani bilježi Afrika (8,8 posto), a iznad pet posto rasli su i bliski te daleki Istok, kao i Indija. Europske destinacije imale su rast od 4,8 posto, a ispod tri posto rasta imale su i srednja i sjeverna Amerika, dok je južna Amerika pala za 1,4 posto u odnosu na 2016.

Iako su SAD još uvijek najveća turistička ekonomija s godišnjim prometom od tisuću i 500 milijardi dolara, WTTC procjenjuje da će Kina, trenutno druga turistička sila svijeta, zbaciti Amerikance s te liderske pozicije, odnosno zamijeniti s Amerikancima pozicije. Iz prve tri najveće turističke sile u narednom desetljeću trebala bi, prema istim procjenama, ispasti Njemačka čiji turistički promet lani iznosio 395 milijardi dolara.Njemačku bi u 'velikom turističkom trojstvu' trebala zamijeniti Indija.

Podaci WTTC-a potvrđuju upozorenje domaćih turoperatora o snažnom povratku ili oporavku Turske, Tunisa i Egipta na mediteranskom tržištu. Potrošnja stranih turista u Egiptu, izračunali su u Svjetskoj turističkoj i putničkoj organizaciji, lani je bila veća nego u 2016. za čak 265 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:06