NAGODBA

RBS PRISTAO PLATITI 500 MILIJUNA DOLARA Prije izbijanja globalne financijske krize prodavali su obveznice s precijenjenom vrijednosti

Ilustracija
 Profimedia, Zuma Press - News

Royal Bank of Scotland pristala je u sklopu nagodbe platiti 500 milijuna dolara odštete zbog korištenja metoda obmane u prodaji paketa obveznica u kojima su bile teško naplative hipoteke, piše The Guardian.

- Iako je financijska kriza iza nas, građani New Yorka još uvijek osjećaju posljedice. Stambena vrijednost je pala, susjedstva su puna praznih kuća, a mnogi si građani ne mogu priuštiti domove – izjavio je državni tužilac Eric Schneiderman.

Sporazumom je dogovorena isplata New Yorku od 100 milijuna dolara u gotovini i 400 milijuna dolara vrijednih potrošačkih olakšica za oštećene stanare.

RBS je već predvidio 4,4 milijarde dolara za optužbe povezane s aktivnostima u početku financijske krize 2008. Kao dio nagodbe banka je priznala da su prodavali pakete obveznica čije garancije nisu bile u skladu sa smjernicama.

- Ova je nagodba oštri podsjetnik na tešku cijenu koju nastavljamo plaćati zbog globalnih ambicija banke na početku krize – rekao je izvršni direktor Ross McEwan dodajući da je “zadovoljan nagodbom” i da je “stavljanje pravnih problema iza sebe ključni dio njihove strategije”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:07