PREDVODNICI NOVOG TRENDA

REGULACIJA KRIPTOVALUTA? Coinbase u pregovorima da postane ovlaštena brokerska kuća za trgovanje kriptovalutama

Coinbase aplikacija za Android
 Profimedia, Alamy

Servis za razmjenu digitalnih valuta, Coinbase, u pregovorima je s Komisijom za vrijednosnice i burzu (SEC), glavnim američkim regulatornim tijelom financijske industrije, oko registriranja te "kriptoburze" kao ovlaštene brokerske kuće i mjesta trgovanja, prenosi Wall Street Journal.

Američki su regulatori SEC na čelu s predsjednikom Jayom Claytonom u veljači izjavili da razmatraju ICO tokene, odnosno kriptovalute ponuđene preko inicijalne ponude novčića klasificirati kao obveznice, piše Bitcoin magazine. Značilo bi to presedan u kriptosvijetu jer bi se digitalne valute, koje su do sada izbjegavale regulaciju i neovisno generirale puno novca, našle pod paskom stožernog regulatornog financijskog tijela.

Budući da se novi regulacijski trend kriptovaluta čini neizbježan, Coinbase, tvrtka vrijedna 1,6 milijardi dolara, želi postati predvodnik „novog kripto svijeta” i registracijom kao brokerska kuća preteći konkurenciju.
„Coinbase želi biti „Google” kriptovaluta, a isto tako i proširiti svoju ponudu od četiri novčića koliko sada nude - bitcoin, ethereum, litcoin i bitcoin cash”, tvrde na Business Insideru.

Prema pisanju Bitcoin magazina put do brokerske kuće za Coinbase zahtijevat će puno papirologije. Ako ICO tokeni zaista budu legalno klasificirani kao obveznice, svaka burza koje izlistati te digitalne valute morat će se registrirati kao Nacionalna burza obveznica ili kao Alternativni trgovinski sustav (ATS), a potonji znači djelovanje pod izuzećem od trenutnih regulacijskih zakona. Drugim riječima, kako bi neki poslovni subjekt postao ATS mora se registrirati pri SEC-u kao brokerska kuća, a to je upravo put kojim bi Coinbase trebao ići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:09