REKORDAN IZNOS KREDITA

Rekordno zaduženje španjolskih banaka kod ECB-a, rastu prinosi na španjolske i talijanske obveznice

ECB je u bankovni sustav eurozone ubrizgao gotovo 1.000 milijardi eura vrijedne jeftine trogodišnje kredite
European Central Bank , ECB, chief Mario Draghi, leaves a press conference at ECB's headquaarters in Franfurt, central Germany, Wednesday April 4, 2012. Draghi said a weak eurozone economy has held back businesses from applying for loans despite the abundant cash made available by the central bank's massive amounts of cheap credit to lenders. Draghi made his remarks Wednesday after the bank left its key interest rate unchanged at 1 percent - as expected. (AP Photo/dapd/thomas Lohnes)
 AP / Copyright 2012 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

MADRID/LONDON - Španjolske banke u ožujku su kod Europske središnje banke (ECB) uzele rekordan iznos kredita od 316,3 milijardi eura, jer su se financijske institucije, kojima je gotovo blokiran pristup međubankarskom tržištu novca, uvelike oslonile na ECB-ove linije za likvidnost.

Riječ je o gotovo dvostruko većem iznosu kredita u usporedbi s mjesecom ranije, kada su uzele 169,8 milijardi eura zajmova, pokazali su podaci španjolske središnje banke.

ECB je u bankovni sustav eurozone ubrizgao gotovo 1.000 milijardi eura vrijedne jeftine trogodišnje kredite, i to putem dvije aukcije u prosincu i veljači, a u u sklopu operacije dugoročnog refinanciranja. Španjolskim bankama, koje muku muče s kratkoročnim financiranjem, ti su krediti poslužili kao 'pojas za spašavanje'.

"Visoki troškova financiranja i neizvjestan pristup tržištima bit će ključni izazovi za španjolske banke još neko vrijeme, povrh pritisaka kojima su izložene njihove dobiti zbog golemih troškova otpisa, zahtjeva za višom razinom kapitala i izazovnog poslovnog okruženja", navodi se u bilješci agencije za rejtinge Fitch od srijede.

Na tržištima dugova španjolske državne obveznice danas su se ponovno našle pod pritiskom, pa su prinosi na njih, kao i na talijanske obveznice, ponovno porasli.

Prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice porasli su za 12 baznih bodova, na 5,93 posto, tako da je razlika u prinosima u odnosu na referentne njemačke 10-godišnje obveznice porasla na 426 baznih bodova.

"Ponovno su obnovljeni strahovi u vezi španjolskih banaka", tumači jedan trgovac.

Prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice također su porasli, i to za 7,5 baznih bodova, na 5,48 posto. Razlika u prinosima u odnosu na referentne njemačke obveznice povećana je tako za 10 baznih bodova i iznosi 380 baznih bodova.

U oštroj suprotnosti s time, njemački prinosi i dalje su nedaleko rekordno niskih. Na 10-godišnje obveznice smanjeni su za 4,1 bazni bod, na 1,66 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:25