BUDUĆNOST TRAPERICA

REVOLUCIJA U PROIZVODNJI LEGENDARNIH TRAPERICA 'Levisice' su se nekada šivale u malom hrvatskom gradu, a do 2020. će ih prozivoditi samo roboti!

Levi's traperice
 Profimedia, Alamy

Poznata marka traperica Levi's Strauss do 2020. godine zamijenit će u završnom stadiju svoje proizvodnje rad svojih zaposlenika s laserima, prenosi BBC.

Zamjenjujući ručni rad s laserima, Levi's će moći završiti traperice u roku od 90 sekundi, dok im za to trenutno treba oko 20 minuta. Američki proizvođač rekao je kako će novi proces biti manje radno intenzivan te će pomoći tvrtki da se više posveti lokalnim tržištima. Laserska proizvodnja trebala bi smanjiti i upotrebu kemikalija u procesu.

Uz to, iz Levi'sa naglašavaju kako moći brže izbacivati nove modele traperica i tako odgovoriti na promjene modnih trendova. Kako navodi BBC, izvršni direktor Levi'sa Chip Bergh, poručio je kako se radi o "budućnosti proizvodnje traperica". Glasnogovornik tvrtke sa sjedištem u San Francisu poručio je kako ne očekuju gubitak radnih mjesta "u kratkom roku", pojašnjavajući kako se radnici mogu prekvalificirati i zaposliti na drugim područjima.

Tvrtka u vlasništvu ima dvije tvornice, jednu u Poljskoj, a drugu u Južnoj Africi, ali proizvodi većinu svojih traperica u drugim tvornicama širom svijeta. Prodaje ograničenu kolekciju traperica s oznakom "Made in the USA", koja se proizvodi u SAD-u. Lanjski prihodi Levi's Strauss rasli osam posto na 4,9 milijarde dolara, ali je dobit pala tri posto na 281 milijun dolara.

Inače, Levi's Strauss nekada su se proizvodile u Novom Marofu na sjeveru Hrvatske, ali je tvornica tamo zatvorena nakon što je Varteks izgubio licencu za proizvodnju popularnih "levisica".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:41