Menadžer tjedna

ROKO TOLIĆ  (Zračna luka Dubrovnik) Pokazao Zagrebu što znači dobro upravljanje aerodromom

Roko Tolić
 Tonći Plazibat / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Iza Zračne luke Dubrovnik (ZLD) najuspješnija je godina u povijesti – obnovljen je putnički terminal i probijena je magična brojka od dva milijuna putnika, dok je ostvarena dobit od 68,5 milijuna kuna. Tolić je u rujnu nakratko ostao bez mandata, dok se čekalo da Vlada potvrdi reizbor, ali upravo on je postavio organizaciju tako da aerodrom kratkoročno može funkcionirati bez šefa.

Zašto je to važno?

Zato jer je Dubrovnik jedna od tri (uz Split i Zagreb) ključne zrakoplovne destinacije u Hrvatskoj, ali i zato jer je pokazao Zagrebu što znači dobro upravljanje aerodromom. Zračna luka Dubrovnik pritom je obnovljena vlastitim sredstvima i sredstvima Europske unije, a uspješno je vodi domaći menadžer. Ukupna vrijednost obnove Zračne luke Dubrovnik je 225 milijuna eura, od čega se iz EU fondova financira iznos od 158 milijuna eura.

Kako posluje?

Odlično. Nakon što je u svibnju otvoren novi, hvaljeni, terminal, putovanje je postalo ugodnije i jednostavnije. Povećan je broj letova izvan sezone, kao i broj destinacija s kojima je Dubrovnik povezan. Croatia Airlines dnevno leti za Frankfurt, Turkish Airlines leti za Istanbul četiri puta tjedno, niskotarifni prijevoznik Vueling leti dvaput tjedno za Rim i Barcelonu, a British Airways povezuje Dubrovnik s Londonom. Sve to velika su čvorišta putem kojih su sve točke na svijetu povezane.

Što će učiniti u budućnosti?

Danas imaju preko 70 ugovora, a za 2018. godinu najavili su nove partnere, prije svih FlyDubai na letu za Dubai, a javljaju im se i Slovenci s letom za Ljubljanu. Otvaraju se nove linije prema Poljskoj, a povećat će se frekvencija letova prema Velikoj Britaniji kao glavnom emitivnom tržištu. Bankrot Monarcha iskoristili su drugi prijevoznici koji su preuzeli njegov red letenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 01:18