USKORO ODLUKA

RUPERT MURDOCH ŽARKO ŽELI KUPITI SKY Kako bi pridobio britanske regulatore spreman je prodati dio tvrtke Disneyu

Rupert Murdoch
 Stefan Wermuth / REUTERS

Medijski div 21 Century Fox mogao bi prodati televizijski kanal Sky News Disneyu, kako bi pridobio britanske regulatore da odobre njegovu 16,5 milijardi dolara tešku ponudu za kupnju digitalnog satelitskog programa Sky, prenosi Bloomberg.

Moguća prodaja Sky Newsa Disneyu dio je napora američkog magnata Ruperta Murdocha, vlasnika Foxa, da preuzme cjelokupnu medijsku tvrtku Sky, u kojoj trenutno drži 39 posto udjela.

Naime, britanski regulatori zabrinuti su da bi preuzimanje Skya omogućilo Murdochu - čiji News Corp. posjeduje The Times, The Sunday Times i The Sun - preveliku kontrolu u britanskim medijima. Akvizicija je naišla na dodatno preispitivanje zbog navoda o zlostavljanju u američkom Fox Newsu, kao i poznatog skandala s prisluškivanjem iz 2011. godine.

Američki 21 Century Fox je britanskim vlastima za tržišno natjecanje predložio dva rješenja tom 'problemu', objavili su danas svjetski mediji. Prvi je taj da se kanal Sky News odvoji u zaseban entitet koji će biti prebačen u Disney, čim Fox preuzme tvrtku Sky. Ta ponuda ostvarila bi se bez obzira na to hoće li Disneyev sporazum o kupnji Foxa (težak 52.4 milijardi dolara) dobiti odobrenje. U ovom slučaju, tvrtka je zajamčila da će financirati Sky News na trenutnoj razini sljedećih deset godina.

Druga se ponuda sastoji od toga da Sky News bude odvojen u zasebni pravni entitet u vlasništvu Skya, ali s nezavisnom upravom i uredničkom neovisnošću te financijskim sredstvima zajamčenim sljedećih 15 godina. Regulatori bi svoju 'presudu' trebali donijeti do 1. svibnja, dok će konačnu odluku dati britanski ministar digitalizacije, kulture, medija i sporta Matt Hancock do sredine lipnja, navodi Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:25