U kunama, ali vezana uz euro

SADA SE DRŽAVI ISPLATI ZADUŽITI NA DULJI ROK, UVJETI SU POVOLJNI Hrvatska priprema prvu 15-godišnju obveznicu

Ministar financija Zdravko Marić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Hrvatska razmatra mogućnost da početkom srpnja na domaćem tržištu izda 15-godišnju obveznicu indeksiranu uz euro, objavio je danas Reuters pozivajući se na neimenovani izvor iz banke koja bi trebala sudjelovati u aranžiranju izdanja.

“Obveznica bi bila denominirana u domaćoj valuti kuni, ali bi bila indeksirana uz tečaj eura... Informacija o tome kada će biti otvorene knjige upisa mogla bi stići već idućeg tjedna", kazao je izvor za Reuters.

Voditelji izdanja uključivali bi četiri velike hrvatske banke. Na tržištu se očekuje da će obveznica ciljati na osiguravajuća društva i mirovinske fondove i da će se iznos zaduženja kretati između 300 i 500 milijuna eura.

„To predstavlja pozitivan pomak s obzirom na to da je najduže izdanje i ročnost obveznica na domaćem tržištu bila 11 godina. Ovo će pomoći razviti dulji kraj krivulje prinosa, a dobro je i sa strane dugoročnih cijena refinanciranja javnog duga, odnosno činjenice da su trenutno povoljni uvjeti zaduženja na domaćem tržištu, što je posljedica međunarodnog okruženja, ali isto tako i domaće politike od strane HNB-a koja omogućava visoku likvidnost“, rekao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Sada se državi isplati, kaže Šantić, zadužiti po povoljnim uvjetima na dulji rok, a i smanjit će se rizik refinanciranja javnog duga. Ovo bi izdanje primarno bilo namijenjeno institucionalnim investitorima koji ciljaju na dulji rok, poput mirovinskih fondova i osiguravajućih društva, a njima bi ovo zaduženje išlo u prilog.

„Ovo bi zaduženje služilo i kao referentna cijena zaduženja svih ostalih domaćih sektora poput poduzeća“, istaknuo je Šantić.

Ove je godine Hrvatska već u veljači refinancirala obveznicu na domaćem tržištu, a u ožujku je izdala i obveznicu na međunarodnom tržištu.

Do kraja godine službeni Zagreb također mora refinancirati obveznicu izdanu na domaćem tržištu u iznosu četiri milijarde kuna koja dospijeva na naplatu u studenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:30