REFORMA NAKON ZABRANA

SAUDIJSKA ARABIJA Otvara se prvo kino nakon dugih 35 godina, a do 2030. očekuje se 300 kina i zarada od 24 milijarde dolara

Princ Muhamed bin Salman
 Profimedia, Abaca

Kineski AMC Entertainment otvara prvo komercijalno kino u Saudijskoj Arabiji nakon zabrane duge 35 godina, piše Financial Times.

Kraljevina je zatvorila vrata svojih kina 1980-ih godina kada se vratila konzervativnoj liniji Islama, no saudijski princ Muhamed bin Salman radi na modernizaciji Saudijske Arabije i ovog je tjedna Ministarstvo kulture i informacija ukinulo 35-godišnju radnu zabranu za kina.

- Odluka je dio saudijskog socijalnog i ekonomskog reformskog programa Vision 2030 koji vodi princ Muhamed bin Salman – izjavio je AMC-ov glasnogovornik.

Naime, saudijski princ krenuo je sa socijalnim i ekonomskim reformama ukidajući neke konzervativne zakone i otvarajući se svijetu, a jedan od ciljeva programa Vision 2030 je odmicanje od ekonomije temeljene isključivo na nafti. Vlada se nada da će ponovno otvaranje kina potaknuti veću potrošnju Saudijaca. U sklopu toga, AMC je potpisao ugovor s Javnim investicijskim fondom Saudijske Arabije i namjerava otvoriti 40 kina u 15 saudijskih gradova tijekom sljedećih pet godina. Do 2030. trebalo bi biti otvoreno 300 kina što bi saudijskoj ekonomiji donijelo 24 milijarde dolara i 30.000 novih radnih mjesta.

Osim toga, saudijska vlada promovira i koncerte i kulturalne događaje kako bi se proširila ponuda zabave za svoju većinski mladu populaciju. Naime, dvije trećine Saudijaca ima ispod 30 godina. Tako će ovog ljeta Saudijska Arabija imati prvu DJ zabavu u jednom od svojih tzv. “ekonomskih gradova”, koji su također jedna od mjera inicijative Vision 2030, a cilj njihove izgradnje jest jači razvoj turizma i privlačenje novih poslova, investitora i stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:54