Intervju

ŠEF PEVECA ODGOVARA PROTIVNICIMA: 'Rast vrijednosti dionice dokaz je da radimo dobro, a za Službeno tržište ZSE moramo pročistiti staro poslovanje'

Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Peveca
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Kad je riječ o Pevecu, tvrtki oko koje se posljednjih mjeseci vode medijske bitke među dioničarima, međusobne optužbe se nastavljaju. Rukavice se polako skidaju i ne nazire se kraj. O situaciji u Pevecu, novim spornim slučajevima te nedavno objavljenim rezultatima u 2016. razgovaramo s predsjednikom Uprave Juricom Lovrinčevićem.

Dobit je prilično umanjena od procijenjene - sa 70 milijuna kuna na 19,5 milijuna kuna, na račun rezervacija od 93,4 milijuna kuna za sudske troškove. Što je u tih 93,4 milijuna kuna? Zar za sporove ne postoje rezervacije u dionicama?

- Nemamo što skrivati, brojke govore same za sebe. Bilježimo povećanje prihoda od prodaje na 1,3 milijarde kuna jer smo širili maloprodajnu mrežu dok su stvarna ulaganja u razvoj izostala. Postojeći prodajni centri u lošem su stanju, godinama se nije ulagalo. Što se, pak, dobiti tiče, rezultati se od 2012. prikazuju mnogo boljim nego što jesu. Darko Šket godinama obmanjuje javnost. Glorificira svoje uspjehe iz prošlosti, a relativizira nepravilnosti. Stvari nisu onakve kakve ih se prezentira.

Želite reći da sumnjate u rezultate koji su prošli i reviziju?

- Želim reći da je zadržana dobit prikazana 31. prosinca 2015. na 36,4 milijuna kuna bez rezervacija u visini od 93,7 milijuna kuna za sudske sporove i troškove. Time bilježimo gubitak od 57,3 milijuna kuna za prethodna razdoblja. Prema stečajnom planu za određene sporove iz 2007., 2008. i 2009. rezervirana su sredstva u dionicama jer nisu okončani. No, postoje sporovi koji se vode za tražbine koje su osporene u stečaju, a propušteno je rezervirati sredstva u dionicama. Pronašli smo i spor oko tražbine koju, iako je prijavljena, Šket nije ni priznao niti osporio. Našli smo se u pravnim zavrzlama koje moramo riješiti. Iznos od 93,4 milijuna kuna su troškovi rezervirani za te propuste te za sporove od 2012. do 2015., a 2016. će biti rezervirana u završnom računu. Odvjetnici za određene sporove procjenjuju uspjeh 50:50. Stavite se na naše mjesto.

Znači, s obzirom na visinu sporova i rezervacija, procjenjujete da je rizik od gubitka sporova visok?

- Upravu zanima stabilnost i dugoročnost kompanije. Rizik od gubitka sporova procjenjuju odvjetnička društva koja zastupaju tvrtku i na temelju njihovih procjena dalje se postupa u vidu rezervacija. Ne želimo se sutra naći u problemu bez dostatnih sredstava za podmirenja eventualnih izgubljenih sporova. Rezervirana sredstva ostaju u kompaniji, služit će za daljnja ulaganja, ali bez isplate dobiti. Za ni jedan spor od 2012. nisu bila rezervirana sredstva kako bi se rezultat prikazao boljim nego što jest i isplatila dobit. Radimo u interesu kompanije, a stalno nam se prigovara za netransparentnost. Neka nam kažu što smo to loše napravili.

Odbili ste, recimo, zahtjev dioničara za sazivanje izvanredne skupštine u kojem traže izlazak na burzu. Znate i sami za što vas prozivaju: odustajanje od započetih projekata, sukob interesa, kupovanje dionica ispod stola...

- Vlasnik sam udjela u nekoliko kompanija, no izašao sam iz njihovih upravljačkih struktura. Kada se nešto priča, važno je tko priča. Želimir Kodrić je bio predsjednik Nadzornog odbora Peveca i nitko ga nije prozivao za sukob interesa iako je putem svojih kompanija bio i jedan od Pevecovih najvećih dobavljača. Niti jedan nabavni ugovor s njegovim kompanijama nikad nije bio ratificiran na nadzornom odboru i to je stvarni sukob interesa. Nadalje, u nadzorni odbor za koji nam se isto predbacuje bit će izabran još jedan član kad bude održana redovita glavna skupština. U zadnjih pet godina, nadzorni odbor je samo 18 dana djelovao u punom sastavu. Da je novi krnji, kako Kodrić kaže, samo su šuplje priče. Od svoga sazivanja do danas sve svoje odluke donio je jednoglasno. Vezano za zahtjev za održavanjem izvanredne glavne skupštine, to je legitimno pravo kvalificirane manjine dioničara. Nažalost, njihovi ciljevi nisu u interesu kompanije. Uprava je dala obavijest o održavanju glavne skupštine u lipnju, kao i prošle godine, kako bi dioničarima mogla podastrijeti i sva izvješća za 2016. Zašto bi skupština morala biti sada?

Zato što dioničari traže.

- Jedan dio dioničara to traži, drugi ne.

Dobro, ali zašto ne bi bila sada?

- Udruga dioničara trgovačkog društva Pevec koja okuplja više od 30 posto vlasnika dionica ne traži izvanrednu skupštinu. No, neovisno o tome koji dioničari je traže, uprava štiti interes tvrtke. Pozadina priče je ta da je Pevec od Samoborke i sestrinskih tvrtki u vlasništvu Želimira Kodrića godišnje nabavljao 70-ak milijuna kuna robe. Čak smo i cement dobavljali preko njih koji je u našem poslu jednako bitan kao kruh i mlijeko u trgovini. Zamislite onda koliko je Pevec bio u podređenom položaju u odnosu na konkurenciju dobavljajući taj artikl preko posrednika. Otkako sam u kompaniji, napravili smo četiri velika natječaja za dobavu robe te na taj način uštedjeli 12,5 milijuna kuna. Samoborka je na tim natječajima izgubila pa je jasno kako se prije izvlačio novac. Natječaj je najbolji i najtransparentniji način da dobijete što bolju cijenu. Maloprodajna ulaganja imaju 17 posto dionica i njihove su namjere jasne. Treba im novac, a mene prozivaju za kupovinu dionica.

Kupujete li?

- Ne. Samoborka je u svibnju 2016. dala javnu ponudu na 105,80 kuna po dionici te time kupila približno 14 posto. Sada je vrijednost dionica preko 200 kuna. Zar to nije najbolji pokazatelj da radimo dobro?

Podnijeli ste tri kaznene prijave. Ima li tu što novoga?

- Prošli smo tjedan bili u Addiko banci na sastanku s njihovom upravom. Vodila se teška rasprava, bez argumenata s njihove strane. Spremni smo dogovoriti se s njima, ali ako u tome ne uspijemo, morat ćemo sudskim putem zatražiti zaštitu naših prava. Za Panprodukt sam se spreman odmah ispričati ako nema štete, kako tvrdi Šket. Za mjesec dana će biti dvije godine da smo platiti avans za 150 šlepera briketa. Još ih nema, a nama nedostaje 1,5 milijuna kuna. Kako onda nema štete?! Za montažnu građevinu - halu, kako Šket kaže nadstrešnicu, prošli smo tjedan predali obavijest USKOK-u. Nekad je to bio naš objekt u Rijeci za prodaju građevinskog programa, a danas je industrijska hala u Samoboru na zemljištu tvrtke Lim Samobor u vlasništvu Kodrićeva sina. Tzv. nadstrešnica od 2350 četvornih metara koja vrijedi više milijuna kuna prodana je za 228 tisuća kuna. To su činjenice. Postoje računi, dokumentacija, korespondencija koja pokazuje kako procjena vrijednosti prije same prodaje namjerno nije urađena. Za to netko treba odgovarati. Naša stručna služba, a to su zaposlenici koji rade u kompaniji od njezina stvaranja, izračunala je da zbog toga u godinu i pol izgubili milijun kuna dobiti te šest milijuna kuna prihoda. Šketove izjave su sve drugo samo ne istina jer pokušava izbjeći kaznenopravne sankcije. Ipak, mislim da nitko, pa tako ni Šket, ne smije izbjeći odgovornost ako je oštetio državu i kompaniju za milijune kuna.

Prilično ste oštri.

- Navodim činjenice. Ne bojim se, radim sve po zakonu i u interesu kompanije. Tzv. nadstrešnica je modus operandi kako se izvlačio novac iz Peveca, a imamo i novih slučajeva. U tijeku su prijave i protiv Zdravka Peveca jer je u nekim slučajevima prikazao lažne ugovore i time tereti kompaniju. Za druge slučajeve nas je i tužio, pokušava naplatiti nešto nepostojeće, ali uprava neće dopustiti nikome da oštećuje kompaniju.

Kakvih novih slučajeva?

- Mogu samo reći da se radi o značajnim iznosima.

Kolika ulaganja planirate u 2017.? Ima li tu projekata od kojih se odustalo?

- Nemamo web trgovinu, što je neobično za današnje tržište. Web trgovina je neprofitabilan biznis, no moramo je imati ako želimo biti konkurentni. Uvodimo CRM sustav, BI sustav i još puno projekata. U iduće dvije godine moramo uložiti više od 250 milijuna kuna kako bi se modernizirali. Što se tiče izlaska na uređeno tržište Zagrebačke burze, to je ozbiljan projekt gdje uprava, nadzorni odbor i sama kompanija odgovaraju za štetu ako informacije nisu istinite. Radi se pritisak za objavom prospekta prije dovršetka clean-up poslovanja kako bi ova uprava potvrdila nezakonitosti i nepravilnosti iz prošlosti na kojima su pojedinci na štetu Peveca stekli milijune.

Hoće li se Pevec s točnim podacima u 2017. naći na burzi?

- Moramo izraditi potpuno novi prospekt. Na tome je radio član uprave Krešimir Bubalo kada je napadnut. Vjerujemo kako je svrha napada bila zastrašivanje i odvraćanja od clean-up poslovanja. No, nećemo posustati. Sve optužbe sa strane Samoborke su samo medijski spin na stvarne probleme u kompaniji. Vjerujemo u pravne institucije te ćemo i dalje obavještavati o nezakonitostima koje su se poduzimale za vrijeme Šketa i Kodrića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:31