AGRARNA KRIZA

SELJACI JOŠ NISU KUPILI GNOJIVO Sjetva nikad skuplja i neizvjesnija, cijene hrane najesen opet idu gore?

Zagreb, 220213.Ministarstvo poljoprivrede.Ministar Tihomir Jakovina odrzao je konferenciju za medije vezano za nove rezultate toksicnosti mlijeka.Na fotografiji: Ministar Tihomir Jakovina, pomocnica ministra dr.sc. Mirjana Matausic Pisl.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

Seljaci su suočeni s jednom od najskupljih i najneizvjesnijih proljetnih sjetvi do sada, zbog čega bi hrana, unatoč ulasku Hrvatske u EU 1. srpnja, ove jeseni mogla dodatno poskupjeti. Ekonomski analitičari, naime, tvrde da se snažan uvoz hrane iz EU neće dogoditi preko noći te da cijene uvozne hrane u prvim mjesecima članstva neće biti niže od sadašnjih.

Kao da dvogodišnja suša i nedavne poplave nisu bile dovoljne, seljaci se moraju nositi i s najvećim poskupljenjem mineralnih gnojiva, plavog dizela i zaštitnih sredstava u posljednjih 15 godina. No, ono zbog čega će sjetva kasniti najmanje tri tjedna i što bi prinose žitarica, voća i povrća, posebno šećerne repe, moglo smanjiti i do 20 posto neisplata je milijardu kuna poticaja iz 2012. godine.

Gdje su sada ministri

Poljoprivrednici zbog toga nemaju novca za kupnju sjemena, gnojiva i ostalog repromaterijala, pa će, upozorio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mate Brlošić, biti prisiljeni dizati kredite. To će, pak, poskupiti domaću hranu, koju neće moći prodati zbog jeftinije uvozne, a rezultat bi mogla biti propast stotina poljoprivrednih gospodarstava, povećanje nezaposlenosti te smanjeno punjenje državnog proračuna.

Ministri Jakovina i Linić lani su Komori obećali da će do kraja siječnja isplatiti zaostatak od milijardu kuna poticaja u obliku vaučera putem kojoj će se moći nabaviti sve za sjetvu. Krajem veljače rekli su da će vaučeri stići do 15. ožujka. Ni novac ni vaučere seljaci do jučer nisu dobili.

- Danas je 17. travnja, a vaučera nema i sjetva je dovedena u pitanje. Seljaci su opet prevareni od Jakovine i Linića, a sada ne možemo doći ni do jednog. Premijer kaže da se problemi rješavaju razgovorom s ministrom Jakovinom, a ne na ulici. Odustali smo od prosvjeda i želimo razgovarati, ali Jakovina nas izbjegava - tvrdi Antun Vrakić iz HPK.

Misteriozna anketa

U HPK upozoravaju da je Agencija za plaćanje u poljoprivredi na 5000 poljoprivrednika provela anketu u kojoj se njih čak 4000 izjasnilo da ne žele vaučer, nego novac.

- Tu anketu mi nismo vidjeli i u njoj naši članovi nisu sudjelovali. Vjerojatno su je proveli među onima koji samo žele novac, a ništa ne proizvode - zaključuju u HPK.

- Seljacima u EU sve su potpore isplaćene još lani u prosincu. Tada su cijene gnojiva i drugog repromaterijala najniže, a ususret proljeću rastu. Država je tako mogla uštedjeti. Kako da pokraj ovakvih ministara budemo konkurentni u proizvodnji hrane? Ministri se s nama sprdaju, a sprdati se s nekim tko proizvodi hranu nije lijepo - kaže s ogorčenjem član HPK Mijo Latin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:24