LEGALNO "PIRATSTVO"

SINGAPURSKA 'CRNA KUTIJA' Ima pristup svim TV kanalima i potpuno je legalna, ali uzrokuje velike gubitke za medijsku industriju

Singapurska „crna kutija” za legalno „piratstvo” ujedinila je velike medijske kuće poput Fox-a, Disney-a i Turner-a u borbi protiv uređaja koji omogućava besplatan pristup svim TV programima i stvara godišnje gubitke za te medijske kuće i video servise od preko 4 milijarde dolara, prenosi CNN.

Uređaj nazvan „crna kutija” pruža besplatan pristup svim sadržajima koji se inače plaćaju i potpuno je legalan, a u Singapuru ga je moguće kupiti u bilo kojem dućanu s elektronskom opremom za prosječnu cijenu od 150 dolara. Instaliranjem pravog softvera na uređaj moguće je gledati nogometne i NBA utakmice, popularne serije poput Igre prijestolja i najnovije holivudske filmove.

„Ta mala crna kutija preuzima piratstvo, ali preuzima i svijet”, ogorčeno je izjavio Neil Gane, generalni direktor industrijske grupe Koalicija protiv piratstva koja okuplja sve veće medijske servise. Dodaje i da je Azija epicentar proizvodnje i distribucije tih uređaja, a stati na kraj tom novom piratskom trendu moguće je jedino sudskim putem.

Sudska je zabrana „piratske kutije” bila uspješna u Hong Kongu, Maleziji, Tajlandu i Velikoj Britaniji, ali prodaja u ostalim istočnim zemljama kao i u SAD-u još uvijek raste, ističu iz Koalicije protiv piratstva.

„Ljude je teško odvratiti od nečega što je besplatno”, napominje Jonathan Spink, CEO televizijskog programa HBO u Aziji i dodaje da „crna kutija” počinje ozbiljno utjecati na industriju. Naime, azijski TV pretplatnici u zadnje su dvije godine pali za 15 posto, a globalni gubitak velikih medijskih servisa procjenjuje se na preko 4 milijarde dolara. Prema riječima Spinka, odrediti koliko zapravo medijske kompanije gube zbog piratstva je problematično, ali ako se, primjerice, epizode serije Igre prijestolja ilegalno skidaju i preko milijardu puta to je već osjetan gubitak za industriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:28