DOING BUSINESS

SKOK ZA ČAK 25 MJESTA Stigla nova lista konkurentnosti Svjetske banke: Evo koja je Hrvatska na svijetu po lakoći poslovanja

Hrvatska je po uvjetima poslovanja u posljednjih godinu dana napredovala za čak 25 mjesta
 Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatska se prema uvjetima poslovanja sada nalazi na 40. mjestu u svijetu, pokazuje najnovije izvješće Svjetske banke Doing Business za 2016. godinu, koje je ta međunarodna financijska institucija objavila u utorak.

Bolji propisi

U odnosu na redoslijed na prošlogodišnjoj ljestvici, na kojoj je Hrvatska zauzela 65. mjesto, radi se o velikom skoku. U Svjetskoj banci pritom ukazuju na bolje izvršavanje ugovora i presuda, zatim na pojednostavljivanje ovrha, bolje funkcioniranje pravosuđa i brži upis vlasništva nad nekretninama. Posebno velik napredak Hrvatska je ostvarila, ističu u Svjetskoj banci, u segmentu kvalitete propisa o gradnji. Dobre ocjene dobili smo i u prekograničnoj trgovini, što je u velikoj mjeri rezultat utapanja Hrvatske u jedinstveno europsko tržište, zatim u zaštiti manjinskih ulagača, dobivanju kredita i naplati poreza.

“Ohrabruje nas napredak koji su nadležna tijela ostvarila u području olakšanja poslovanja za poduzetnike i ulagače u Hrvatskoj. Takve je napore potrebno održati i dodatno produbiti u nadolazećim godinama. Bržom provedbom ovih regulatornih reformi, ne samo da će se poboljšati ulagačka klima i potaknuti otvaranje radnih mjesta, nego će se ubrzati i oporavak gospodarstva zahvaljujući privlačenju ulaganja privatnog sektora”, ocijenio je Carlos Piñerua, voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

Uzorni Skandinavci

Među europskim zemljama, bolje uvjete poslovanja od Hrvatske i dalje nude skandinavske i baltičke države, kao i većina zapadnoeuropskih zemalja. Među tranzicijskim zemljama, bolji plasman od Hrvatske i u novom istraživanju ima Makedonija, koja je odskočila na čak 12. mjesto svjetske ljestvice, zatim Poljska, Slovačka, Slovenija i Češka, ali i Rumunjska i Bugarska. S druge strane, Mađarska je na toj ljestvici ostala iza nas, kao i Italija, Turska i Grčka. Iza nas su i zemlje zapadnog Balkana. Ako izuzmemo dobro plasiranu Makedoniju, koja je znatno ispred nas, sve ostale države u regiji - od Crne Gore, preko Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, pa do najslabije plasirane Albanije - iza nas su.

Singapur na vrhu

Najbolje uvjete poslovanja u svijetu i dalje nudi Singapur, za kojim slijedi Novi Zeland. Začelje ljestvice koja obuhvaća 189 zemalja drže Južni Sudan, ratom rastrgana Libija i Eritreja.

Premijer Milanović komentirao je kako “Doing Business 2016”, pokazuje kako je Hrvatska dobro mjesto za poslovanje.

- Za naše Vlade skočili smo s 85. na 40. mjesto od 190 država svijeta. Postali smo dobri za poslovanje, ali ostajemo socijalna država koja se brine za slabije. Cilj nam je da Hrvatska u sljedeće četiri godine uđe među 10 država Europe i 20 država svijeta.

Zemlje u kojima je najbolje poslovati

1. Singapur

2. Novi Zeland

3. Danska

...

12. Makedonija

...

15. Njemačka

...

25. Poljska

...

29. Slovačka

29. Slovenija (dijele isto mjesto)

...

36. Češka

37. Rumunjska

38. Bugarska ...

40. Hrvatska

...

46. Crna Gora

...

59. Srbija

...

66. Kosovo

...

79. BiH

...

189. Eritreja

Milanović: 'Dobro smo mjesto za poslovanje, a ostali smo socijalna država'

Predsjednik Vlade Zoran Milanović ocijenio je u utorak da najnovije izvješće Svjetske banke o lakoći poslovanja "Doing Business 2016", pokazuje kako je Hrvatska dobro mjesto za poslovanje, a da je uz to ostala socijalna država.

"U posljednje četiri godine skočili smo s 85. na 40. mjesto od 190 država svijeta, što je dobro", rekao je Milanović. Dodao je kako je Hrvatska postala dobro mjesto za poslovanje, ali da je ostala socijalna država koja se brine za slabije.

"Ima država koje su dobre za biznis, ali su brutalne za svoje državljane dok je Hrvatska balans, jedna ravnoteža", izjavio je. Poručio je kako mu je cilj da Hrvatska u sljedeće četiri godine na ljestivici Doing Business uđe među 10 država Europe i 20 država svijeta. (H)

'Nije se Hrvatska popravila, nego su se mijenjala mjerila'

Ugledni ekonomski analitičar Velimir Šonje u utorak je na svojem Facebook profilu objavio svoje gledanje rezultata Svjetske banke. Tekst prenosimo u cijelosti.

- Možda ste već vidjeli na portalima: prenosi se dezinformacija o navodnom napretku Hrvatske za 25 mjesta na listi ocjene lakoće poslovanja Doing Business Svjetske banke. Prema DB2015, osvojeno je 65. mjesto, a sada smo 40. od 189 zemalja.

Blago pogoršanje

Međutim, Svjetska banka je - kao i prošle godine - revidirala (proširila) metodologiju. Stoga se prošlogodišnji rezultat ne može usporediti s ovogodišnjim, nego treba gledati metodološki usporedive podatke. Prema njima, prošle smo godine bili 39., a sada smo 40. na svijetu. Blago je to pogoršanje, jer drugi su brže unaprijedili regulaciju poslovnog sektora u proteklih godinu dana. Drugim riječima, razina mora se podigla, ali mi smo i dalje na padajućem dijelu vala. Ipak, sada je metodologija unaprijeđena, a neki su se odnosi promijenili pa treba detaljnije pogledati podatke da se dobije objektivna slika.

Prema staroj metodologiji, od 28 država članica, samo je Malta imala lošiju regulaciju poslovnog sektora od Hrvatske. Prema novoj, boljoj metodologiji, bolji smo i od Mađarske, Belgije, Italije, Grčke i Cipra. To znači da smo u EU okviru i dalje loši, ali ne onako loši kao što je izgledalo ranije. Unatoč tome, reforma i liberalizacija poslovnog okružja i dalje je imperativ svake razumne ekonomske politike u ovoj zemlji.

Sada malo dobrih vijesti: prema novoj metodologiji, postoji područje u kojem je Hrvatska najbolja na svijetu! Riječ je o procedurama prekogranične trgovine. Na iznenađenje mnogih, jedno područje pravosuđa (provedba ugovora na sudu) dovodi nas u prvih deset (iako je pad s 9. mjesta prošle na 10. mjesto ove godine malo neugodan).

Novi indikatori

Razlog za nagli skok u dijelu provedbe ugovora leži u dodatku četiri nova indikatora prema kojima Hrvatska stoji vrlo dobro u usporedbi s drugim zemljama: (1) raspoloživost alternativnih mehanizama rješavanja sporova, (2) automatizacija/digitalizacija sudskih procesa, (3) operativno upravljanje sudskim procesima i (4) struktura sudova. Sličnim dodavanjima novih indikatora skočili smo i prema kriterijima dobivanja građevinske dozvole i zaštite manjinskih ulagatelja.

Zaključak glasi: bolji smo nego što smo mislili prošle godine, ali zapravo ne napredujemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 01:21