IZNIJELI ZAHTJEVE

SKUP ZAPOSLENIKA PETROKEMIJE Traže smjenu Uprave, manji PDV i jeftiniji plin

 Mate Piskor / CROPIX

KUTINA - "Radnici Petrokemije na čelu sa sindikatima i udrugom branitelja najoštrije osuđuju pokušaje uništavanja proizvodnje mineralnih gnojiva u RH, te smatraju neprihvatljiviom i neprijateljskim dosadašnje pokušaje rješavanja problema nametnute od strane vlasnika i prave.

Radnici Petrokemije neće dopustiti stečaj ove tvrtke. Spremni smo poduzeti sve raspoložive sindikalne i industrijske akcije sa ciljem očuvanja proizvodnje i radnih mjesta. Pri tome se nećemo previše opterećivati pitanjem je li nešto zakonito ili nije".

Ovo su tri od ukupno 11 zaključaka koji su s Općeg skupa radnika Petrokemije, održanog u srijedu 19. ožujka, hrvatskoj javnosti i najvišim državnim i sindikalnim dužnosnicima, uputili Sindikat EKN-a Petrokemije, Sindikat DEMOS-HUS Petrokemije i Udruga hrvatskih branitelja Petrokemije.

Kako je u popratom dopisu pojasnio Željko Klaus, sinkalni čelnik, ističući kako nastupa u ime sindikata i branitelja Petrokemije, više od 1.200 radnika nazočnih na Općem skupu, aklamacijom je prihvatilo zaključke upućene predsjedniku Josipoviću, premijeru Milanoviću, ministrima Vrdoljaku, Liniću, Jakovini, i Matiću, predsjednik NO Petrokemije Tomislavu Radošu, Upravi Petrokemije, gradonačelniku Kutine Andriji Rudiću i čelnicima sindikata M ladenu Novoselu, Ozrenu Matijaševiću i Ivanu Tomcu.

U zaključcima radnici Petrokemije upozoravaju da problem poslovanja Petrokemije nisu radnici, radnička prava, plaće, sindikati niti branitleji - problemi Petrokemije su cijena plina, cijena transporta plina, uništena hrvatska poljoprivreda, ucjene banaka i fondova, neodgovorni vlasnici, nekompetentna Uprava.

Stoga od Vlade RH hitno traže: smanjenje cijene plina za strateški važnu proizvodnju mineralnih gnojiva, rekonstrukciju Uprave, smanjenje PDV-a na mineralna gnojiva, te da Vlada prestane popuštati ucjenama banaka i fondova. Od Uprave Petrokemije radnici traže da odmah preispita sve angažirane vanjske konzuiltante, savjetnike, odvjetnike, agencije, koje samo skupo naplaćuju nepotrebne usluge. Također ističu da ne prihvaćaju bilo kakve objave o višku radnika.

Izvanredno stanje među radnicima i sindikatima Petrokemije nastalo je nakon što je objavljeno da Petrokemija posluje s velikim gubicima, prošla godina završena je sa 329,4 milijuna kuna gubitaka, da se negativni trendovi u poslovanju nastavljaju i ove godine, te da su propali pokušaji privatizacije, odnosno traženja strateškog partnera, jer nitko od najvećih proizvođača mineralnih gnojiva nije pokazao interes za preuzimanje jedinog hrvatskog proizvođača mineralnih gnojiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:37