NIŠTA OD POSLA

SLAVONSKI KRALJ ŽELJEZA OSTAO BEZ SLOVENSKOG PEKA Poznata tvornica obuće ide u stečaj ili se vraća državi!

Slovenci su tražili bankarsku garanciju koju blokiranom Osimpexu nitko nije dao

Osječka tvrtka Osimpex neće postati vlasnik slovenske tvornice obuće Peko. Željko Biloš, direktor Osimpexa, u srijedu je obavijestio vlasnike Peka da mu banke nisu izdale garancije te da ne može uplatiti dva milijuna eura za kupnju tvrtke. Većinski vlasnik je slovenska država. Odustanak od kupnje Peka, slučajno ili ne, poklopio se s blokadom svih računa Osimpexa koja je, prema portalu Poslovna Hrvatska, nastupila prije četiri dana.

Prema kupoprodajnom ugovoru, Biloš je do 20. svibnja trebao uplatiti ugovoreni iznos. Osim dva milijuna eura za kupnju tvrtke, Biloš se obvezao da će u dokapitalizaciju tvrtke uložiti dodatnih osam milijuna eura te da će do 2017. godine od sadašnjih 380 radnika, ostati zaposleno njih 280. Također se obvezao da će, ako se broj radnika do 2017. spusti na manje od 280, za svakog dodatnog otpuštenog radnika platiti 500 eura mjesečno. Osim toga, dao je dodatne garancije da će se poštovati odredba iz ugovora o očuvanju radnih mjesta u Peku preko hipoteke na imovinu Peka.

Vratiti državi

Državna je komisija takvu ponudu prihvatila, a slovenski parlament je krajem travnja odobrio prodaju. No, državni tajnik u uredu slovenske premijerke Gašpar Gašpar Mišič, koji je na čelu komisije za prodaju Peka, od Osimpexa je zatražio bankovnu garanciju za ovaj posao koju Biloš nije dobio. Prema tvrdnjama slovenskih medija, Biloš je potom ponudio da će Peko, ako ne ispuni tražene uvjete iz kupoprodajnog ugovora, 2017. godine vratiti državi Sloveniji za jedan euro. No, to je odbijeno.

U kratkom priopćenju za slovensku javnost Biloš napominje da je slovenska državna komisija za prodaju Peka od Osimpexa zatražila ispunjavanje dodatnih uvjeta za koje tvrtka nije dobila odobrenje banke. Prema neslužbenim informacijama, Biloša je odbila Hypo banka u Hrvatskoj. Jučer smo pokušali dobiti obrazloženje cijele situacije i od Željka Biloša, ali su nam u Osimpexu rekli da je nedostupan.

Istraga u Hrvatskoj

U Sloveniji zasad odbijaju spekulacije da se slovenska vlada predomislila o prodaji Peka, kao što je dosad često činila kad je riječ o prodaji državnih tvrtki strancima. Gašpar Gašpar Mišič za slovenske je medije izjavio da je iznenađen ovom odlukom Osimpexa. Prema njegovu mišljenju, dodatne garancije koje su tražene, ne bi utjecale na poslovanje osječke tvrtke. Dodao je kako ne isključuje mogućnost da je Hypo banka odbila Osimpex zbog istrage koja se u Hrvatskoj vodi protiv Željka Biloša.

Poslovni iskorak

Naime, u ožujku je Biloš uhićen zajedno s još četiri osobe u sklopu policijske istrage o curenju povjerljivih podataka iz istraga. Biloša se sumnjiči za davanje mita. Nakon što je ispitan, pušten je na slobodu. On je zajedno s još nekoliko ljudi iz Osijeka još od prošle godine bio u središtu interesa istražitelja koji su istraživali curenje povjerljivih informacija iz policijskih istraga. Biloša se spominjalo i u aferi u kojoj je policija prozvana zbog nezakonitog izlistavanja telefonskih kontakata tadašnjeg šefa Sigurnosno-obavještajne agencije Josipa Buljevića, a među osobama s kojima je kontaktirao navodno je bio i Biloš.

Kupnja Peka Bilošu je trebala biti novi poslovni iskorak s obzirom na to da se nikad prije nije bavio proizvodnjom obuće. Nadimak hrvatski kralj željeza Biloš je dobio zbog svog poslovnog carstva koje se temelji na veleprodaji željeza. Danas je vlasnik i tvrtki Đuro Đaković Zavarene posude te Lifam-M u Srbiji. Nekoliko je godina bio i većinski vlasnik osječkog OLT-a. Vlasnik je i Osječke televizije. U Osijeku je sagradio najveći trgovački centar u istočnoj Hrvatskoj, Portanovu, u čiju je gradnju investirao 80 milijuna eura.

Nema vremena

Nakon što je prodaja propala, Peko se našao u izuzetno teškoj situaciji. Tvrtka nema obrtnih sredstava, a zaposlenima duguju plaće za posljednja dva mjeseca zbog čega joj je Porezna uprava blokirala račun. Dužni su i dobavljačima i bankama. Ako ubrzo ne dobiju svjež novac, prijeti im stečaj. Vlasnici još uvijek ne znaju što će učiniti s tvrtkom. Državni tajnik Mišič poetski odgovara da je “život pun izazova te da ćemo tražiti novo rješenje”. No, stručni krugovi u Sloveniji smatraju kako nekadašnji slovenski ponos u proizvodnji obuće nema vremena za traženje novih rješenja. Budući da nema sirovine za proizvodnju, tvrtki su hitno potrebna obrtna sredstva ili će završiti u stečaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:03