BIT ĆE LOŠIJE

Srbija izašla iz krize, godina za nas ‘izgubljena’

ZAGREB - Poput većine analitičara, procjene za ovu godinu revidirali su ‘prema dolje’ i analitičari PBZ-a koji sada očekuju pad BDP-a od 1,5 posto, dok su prethodno računali s padom od 0,5 posto.

Pali građevinski radovi

Za razliku od drugih zemalja regije koje najavljuju izlazak iz recesije, Hrvatska nema snage za jači proboj na inozemna tržišta, a istodobno je vrlo slaba i domaća potražnja.

- Upravo nedostatak značajnije izvozne komponente, odnosno ovisnost o domaćoj potražnji, povijesni je i osnovni problem hrvatskog gospodarstva i osnovna razlika zašto će zemlje poput Slovačke iz ove krize isplivati brže od Hrvatske - navode analitičari PBZ-a Ivana Jović i Marko Škreb u Tjednim analizama.

Oporavak inozemne potražnje još je prilično nestabilan, a investicijska aktivnost i potrošnja kod kuće je zamrla. U prva četiri mjeseca, primjerice, građevinski radovi pali su 18,1 posto. Što se tiče turizma, financijski učinak sezone u PBZ-u procjenjuju na prošlogodišnjoj razini.

Stoga u ovoj godini, kažu, ne vide razloga za optimizam i “godinu, zapravo, možemo smatrati izgubljenom”.

Nužne reforme

Ipak, to ne mora biti loše ukoliku Vlada zaista provede reforme. Među zemljama koje su proglasile izlazak iz recesije je i Srbija koja je u prvom kvartalu zabilježila rast od 0,6 posto. Glavni razlog je povećanje industrijske proizvodnja koja je u prvih 5 mjeseci porasla 5,4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:00