Europski projekt

SREDIŠNJA BANKA SNIMA FINANCIJSKU I SOCIJALNU SLIKU HRVATSKOG DRUŠTVA Anketari HNB-a idu u 4000 kućanstava,pitat će o imovini, kreditima, štednji...

Zgrada HNB-a
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Hrvatska narodna banka (HNB) počela je provoditi anketu o financijama i potrošnji kućanstava kojom će se kroz osobni intervju do 15. svibnja u 4000 nasumično odabranih kućanstava prikupiti podaci koji su bitni za provođenje monetarnih analiza, najavila je ovih dana središnja banka.

Kućanstava koja su dobila pismo guvernera HNB-a mogu očekivati da će im na vrata pokucati anketar, ali, naravno, tek nakon što prije s njima stupi u telefonski kontakt. Samu organizaciju i provedbu anketiranja na terenu obavit će Ipsos, agencija za istraživanje tržišta, medija i javnog mnijenja.

U anketi će se od ljudi očekivati odgovori na pitanja koja se odnose na kućanstvo u cjelini, odnosno pitanja o realnoj imovini i njezinu financiranju, ostalim obvezama i kreditima, kao i o samozapošljavanju, financijskoj imovini te o potrošnji i štednji. Uz to, pojedinci će trebati dati odgovore o sebi, odnosno jesu li zaposleni i gdje, plaći i mirovinskim planovima. Odgovori na pitanja, ističu u središnjoj banci, strogo su povjerljivi i anonimni te će biti korišteni isključivo u statističke svrhe.

Ova anketa je, naime, dio europskog projekta koji se svake dvije do tri godine provodi u zemljama europodručja i nekim drugim zemljama Unije, a trenutačno je na snazi “treći val” ispitivanja tijekom ove i sljedeće godine. Rezultati istraživanja skupno će se objaviti na internetskoj stranici Europske središnje banke, a bit će znatna pomoć za dobivanje preciznije financijske i socijalne slike hrvatskog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:26