VELIKO SRPSKO ULAGANJE

Srpski tajkun novcem od Kolinske kupuje Turbo Limač

NO Magme prihvatio ponudu za strateško partnerstvo s beogradskom tvrtkom NCA Investment Group

ZAGREB - Srbijanski tajkun Slobodan Vučičević, koji je do prije mjesec dana bio prvi čovjek Droge Kolinske, novi je strateški partner Goranka Fižulića .

Magma je na Zagrebačkoj burzi jučer objavila da je beogradski NCA Investment Group u vlasništvu Slobodana Vučićevića kupila većinske udjele u pet Magminih tvrtki kćeri, pri čemu u Magmi ističu kako se ništa ne mijenja u vlasničkoj strukutri Magme d.d.

Predmet kupoprodaje ugovorene transakcije nije Magma d.d. već udjeli u njenim tvrtkama kćerima, što znači da vlasnička struktura društva Magma d.d. ostaje nepromijenjena, naglašavaju u Fižulićevoj tvrtki. Realizacija ove transakcije vrijedne 24,66 milijuna eura (182,16 milijuna kuna) bit će izvršena do kraja veljače iduće godine, a prihvaćanjem ponude Magma je odbacila ponudu poljske tvrtke NFI Empik Media Fashion koje je sredinom studenoga 2010. dostavila inicijalnu uvjetnu ponudu za dokapitalizaciju Magme odnosno za 50,09 posto vlasništva Magme su ponudili 68 milijuna kuna.

Tvrtke kćeri

Iz Magme su priopćili da je Nadzorni odbor kompanije prihvatio ponudu NCA Investment Groupe iz Beograda za kupnju 51 posto udjela u Magminim tvrtkama kćerima Magma International d.o.o. Beograd, Magma B d.o.o. Sarajevo, Kozmolina d.o.o. Beograd, Adria Design d.o.o. Zagreb i novom društvu ND d.o.o. iz Zagreba, te je o istom potpisan Sporazum o razumijevanju.

Ugovorena kupoprodajna cijena navedenih udjela iznosi 21,6 milijuna eura (159,56 milijuna kuna). Nakon stjecanja navedenih udjela NCA IG i Magma će izvršiti dokapitalizaciju društva Adria Design iz Zagreba sa šest milijuna eura (44,32 milijuna kuna), uz zadržavanje istih omjera udjela.

Ulazak u Turbo Limač

Iz beogradskih investitorskih krugova doznajemo kako je Fižulić s Vučićevićem zapravo dogovorio preuzimanje biznisa namijenjenog djeci odnosno Turbo Limač dućana, dok će i dalje voditi posao s odjećom.

Konkretno, Vučićević će postati vlasnik 51 posto udjela u tvrtkama izvan Hrvatske te tako preuzeti sedam Turbo Limača u Srbiji, šest u BiH, a zajedničkom dokapitalizacijom tvrtke Adria Design Vučičević će sa 51 posto udjela kontrolirati i 28 trgovina Turbo Limač u Hrvatskoj.

Srbijanski biznismen Slobodan Vučićević navodno je za svojih pet posto udjela u Droga Kolinski od Atlantic Grupe dobio oko 12 milijuna eura koje namjerava ulagati u srpski turizam, ali i nove biznise poput novog dogovorenog s Fižulićem. Vučićević je 2005. godine svoje kompanije Grand Prom i Soko Stark prodao Droga Kolinskoj te dobio manjinski udjel u zajedničkoj kompaniji. Donedavno je bio poznat i i kao vlasnik 23 posto udjela u srbijanskoj televiziji B92, a tijekom proljeća najavio je i početak gradnje prvog, od tri planirana hotela u turističkom kompleksu na Srebrnom jezeru u Srbiji. U taj biznis ulaže više desetaka milijuna eura.

Vučićević je u intervju Jutarnjem listu početkom ove godine rekao kako će se u idućih nekoliko godina na prostorima zemalja bivše Jugoslavije dogoditi desetak pa i 15 velikih spajanja i akvizicijatvrtki.

Hrvatska ulaganja u Srbiju oko 500 milijuna eura

Hrvatska je šesti po veličini ulagač u Srbiji, a do sada su naše tvrtke uložile oko 500 milijuna eura. U Srbiji posluje čak 200 hrvatskih tvrtki. Srpska ulaganja u Hrvatsku iznose skromnih 20 milijuna eura (najveće ulaganje SwisLion-Takovo 15 milijuna eura), a manje od deset srpskih tvrtki posluje u Hrvatskoj preko svoje tvrtke. Vučićević je ulaskom u partnerstvo s Fižulićem postao najveće srpski ulagač u Hrvatsku.

Goranko Fižulić

2007. - godina najbolja godina ostvarena dobit od 40,1 milijuna kuna, iskorak na tržišta regije

2009. - gubitak od 118,4 milijuna kuna

2010. - zbog krize pad poslovanja i potraga za strateškim ulagačem. U prvih šest mjeseci 59,23 milijuna kuna gubitka i 25 posto manji prihod

- priznaje da mu treba 40 do 50 milijuna kuna za financijsku konsolidaciju

- poljske tvrtke NFI EMPiK MEDIA FASHION S. A. sredinom studenoga dala ponudu za dokapitalizaciju. Za 50,09 posto udjela u Magmi ponudili 68 milijuna kuna

prosinac 2010. -dogovor o strateškom partnerstvu s beogradskim NCA Investment Group. Vrijednost 24,66 milijuna eura

Slobodan Vučičević

990. godine - osnovao kompaniju VS International koja se bavila trgovinom aparata za kavu

994. pokreće Grand Prom koja u nekoliko godina postaje najprodavanija kava na tržištu Srbije i Bosne i Hercegovine

2005. osniva NCA Investment Group za ulaganje u mediji i turizam. Preuzima poznatog proizvođača slatkiša Soko Štark, a potom se udružuje sa slovenskom grupacijom Droga - Kolinska u kojoj je dobio pet posto udjela

2010. Atlantic Grupa kupuje Drogu Kolinsku, Vučićević dobiva za udjel oko 12 milijuna eura, na čelu Droge Kolinske do studenog

- donedavno bio suvlasnik televizije B92 s udjelom od 23 posto

- gradi tri hotela u Srbiji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:46