MIRNO TRGOVANJE

STANJE NA ZAGREBAČKOJ BURZI Crobexi kliznuli, u fokusu dionice Končara EI i HT-a

 Nenad Dugi / Hanza Media

Na Zagrebačkoj burzi u petak oko podneva indeksi su bili u minusu te na putu tjednog gubitka, a nešto više trgovalo se tek dionicama Končar elektroindustrije i HT-a.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,27 posto, na 1.838 bodova, a Crobex10 za 0,48 posto, na 1.064 boda. Oba indeksa tako su, nakon dva tjedna uspona, na putu tjednog gubitka od otprilike jedan posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 1,35 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer u isto doba.

"Trgovanje danas prijepodne na Zagrebačkoj burzi protječe mirno, uz redovni promet niži od uobičajenog za posljednjih nekoliko tjedana. Pritom su oba glavna indeksa - i Crobex i Crobex10 - u minusu", kaže Vinko Jurić, financijski analitičar u Zagrebačkoj banci.

Kako dodaje, općenito se može reći da je nedostatak važnijih korporativnih vijesti razlog slabiji promet.

Najlikvidnija je dionica Končar Elektroindustrije, s prometom od 622.000 kuna. Cijena joj je pala 0,75 posto, na 660 kuna.

Slijedi Podravka, s 172.000 kuna prometa i padom cijene za 0,3 posto, na 264 kune.

Promet iznad 100.000 kuna ostvaren je još i izdanjem HT-a, a cijena joj je pala 0,3 posto, na 165 kuna. Uz to u blok transakciji tom dionicom ostvareno je još 2 milijuna kuna.

"Dionica HT-a se od jučer nalazi u segmentu promatranja zbog prijedloga odluke glavnoj skupštini o isplati dividende od 6 kuna po dionici. HT je, naime, jučer objavio poziv za skupštinu, pa je između ostaloga i to razlog zašto je njihova dionica bila najlikvidnija", zaključuje Jurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:47