STAGNACIJA

STANJE NA ZAGREBAČKOJ BURZI Nakon rasta očekuje se oprezno trgovanje, najlikvidnija je dionica HT-a, veliki rast dionice Atlantica

 Nenad Dugi / Hanza Media

Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak se očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, a indeksi bi, nakon prošlotjednog rasta, mogli stagnirati.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks završio je tjedan u plusu od 1,45 posto, na 1.850 bodova, a Crobex10 za 1,16 posto, na 1.067 bodova. Među sektorskim indeksima, najviše su prošloga tjedna porasli Crobexkonstrukt, za 7,9 posto, i Crobexnutris, za 5 posto, dok je najviše pao Crobextransport, za 1,5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 36,4 milijuna kuna, što je oko 9 milijuna više nego tjedan dana prije.

"Suprotno kretanjima na globalnim burzama, na domaćem tržištu protekloga tjedna Crobexi su ojačali, zahvaljujući refleksiji na kvartale rezultate kompanija, koji su bili glavni pokretač zbivanja na burzi", kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerksiche banci.

Kako dodaje, prosječni dnevni prometi iznosili su oko 7,4 milijuna kuna. Iako je to nešto više nego u tjednu ranije, likvidnost se i dalje se kreće ispod 10 milijuna kuna, i to već zadnja tri tjedna, ocjenjuje Špoljar.

"Danas je moguće nešto opreznije trgovanje na burzi, s obzirom da je početak tjedna. Ostaje za vidjeti hoće li biti još nekih reakcija na objavljene financijske rezultate domaćih kompanija", ističe.

Najlikvidnija, s prometom od 6,8 milijuna kuna, bila je dionica HT-a. Cijena joj je pritom ostala nepromijenjena u odnosu na tjedan ranije, na 163 kune. Slijedi dionica Valamara, koja je uz promet od 6,3 milijuna kuna, poskupila 3,7 posto, na 42,3 kune.

Dionica Podravke poskupila je 4,7 posto, na 265 kuna, a uz promet 4,14 milijuna kuna bila je treća po likvidnosti. Cijena dionice Atlantica skočila je gotovo 9 posto, na 970 kuna, uz 1,2 milijuna kuna prometa te je bila među najlikvidnijima i među najvećim dobitnicama.

Dionica Arene ojačala je 1,15 posto, na 440 kuna, uz 1,54 milijuna kuna prometa, dok je povlaštena Adrisa oslabila za 2,1 posto, na 418 kuna, uz 3 milijuna kuna prometa.

Najviše su među likvidnijima poskupile dionice Instituta IGH, za 17,35 posto, na 199,5 kuna, a potom slijede već spomenute dionice Atlantica i Podravke.

S druge strane, najviše su pale cijene dionica Podravske banke, za 28,8 posto, Auto Hrvatske, za 7,9 posto, Vira, za gotovo 6 posto, i Ine, za 4,4 posto.

"Na većini globalnih tržišta protekli tjedan prevladavala su negativna cjenovna kretanja, u Europi i prilično izražena", navodi Špoljar.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 2, a Nasdaq indeks 1,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,4 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,6, a pariški CAC 3,4 posto.

Špoljar navodi kako razlozi takvih kretanja leže u zabrinutosti tržišnih sudionika oko mogućeg trgovinskog rata, nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD.

Negativnom raspoloženju na svjetskim burzama doprinijeli su i nešto slabiji podaci o proizvodnoj aktivnosti u SAD-u, Europi i Japanu, kao i neizvjesnost u vezi američke monetarne politike nakon promjene na čelu Feda.

"Danas se očekuje objava niza makroekonomskih pokazatelja, poput povjerenja investitora i maloprodaje u eurozoni te finalnih PMI indeksa o industrijskoj aktivnosti u nizu zemalja. Nastavlja se i sezona objave kvartalnih financijskih izvješća, a ostaje za vidjeti i hoće li biti reakcija na izbore u Italiji", zaključuje Špoljar.

Na parlamentarnim izborima u Italiji u nedjelju je, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila koalicija desnog centra predvođena strankom Forza Italia Silvija Berlusconija, no nijedna stranka niti koalicija nije osvojila apsolutnu većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:53