POBUNA KANDIDATA

STARA LOŠA PRAKSA U carinu preko veze: od 35 novozaposlenih čak ih 15 ne ispunjava uvjete

Na natječaj za prijem novih carinika pristiglo je 129 žalbi
 Davor Žunić / CROPIX

Više od godine dana proteklo je od raspisivanja natječaja za zapošljavanje 35 carinika u Carinarnicu Ploče, te pola godine od njegova završetka, no tek su sad poznati službeni rezultati: gotovo polovica novoprimljenih radnika, njih 15 ili 43 posto, dobila je posao a da nisu ispunili osnovne uvjete natječaja! Takav je zaključak Odbora za državnu službu, iz čega se dade zaključiti da su te osobe primljene na preporuku, preko veze ili na neki drugi način, piše Slobodna Dalmacija.

Smiješna pitanja

Budući da se radilo o državnoj službi, koja je nudila određene beneficije i sigurnu plaću, natječaj je izazvao ogromno zanimanje u dolini Neretve, ali i okolnim mjestima. Stoga nije čudno što su se čak 672 kandidata prijavila na natječaj za 35 radnih mjesta.

Cijela priča kulminirala je kad su neki od kandidata dobili pozive da obave liječničke preglede kako bi potpisali ugovore. Nekoliko dana poslije netko je vjerojatno intervenirao u listu i “skinuo“ s popisa osobe koje su prema svojim rezultatima bile među kvotom od 35 kandidata, a na ta mjesta ubacio neke svoje “igrače”.

Prvi put o tome su javno progovorile Marijana Dropulić i Andrijana Ružičanin u Slobodnoj Dalmaciji, koja je i pokrenula ovu lavinu prije nešto više od šest mjeseci. Tada su ove dvije Vrgorčanke otvoreno kazale kako su ih maknuli s liste iako su na testiranjima imale 35,9, odnosno 36 bodova od mogućih 40, a postigle su bolje rezultate od 15 kandidata koji su tada dobili posao.

No, s liste su ih eliminirali na osnovi intervjua s komisijom, koji je nosio 10 bodova. One su jedine dobile čiste petice, što im nije bilo dovoljno da upadnu na listu. Andrijana je zauzela 37. mjesto, a Marijana 40. Prvi put u životu petica im nije donijela prolaz. Bile su u šoku, pogotovo kad su shvatile da su “pale“ na smiješnim pitanjima poput kakve je boje uniforma carinika ili što je posao carinika...

No, pored ovih dviju Vrgorčanki, još 21 kandidat bio je nezadovoljan rezultatima natječaja, pa su ukupno podnijeli 129 žalbi Odboru za državnu službu, koji je bio nadležan za ovaj slučaj. Neki od njih sumnjali su na brojne malverzacije, pa su to prijavili i USKOK-u, koji se isto uključio u ovu priču i pokrenuo svoju istragu.

Šest mjeseci je Odbor na čelu sa Sanjom Pintar Gotal rješavao ove žalbe, probio je sve rokove, no sve je ipak riješeno na Badnjak, kad je donesena odluka o sudbini 35 carinika i upućena Ministarstvu financija, odnosno Carinskoj upravi. Prema dopisu iz Carinske uprave, Odbor za državnu službu donio je rješenje da 20 kandidata odmah počne raditi, a osam ih se vrati na dodatna testiranja, dok se za sedam kandidata poništava rješenje o prijemu u državnu službu.

Tko je odgovoran?

- Odbor za državnu službu u cijelosti je potvrdio 20 rješenja o prijemu te će ti kandidati biti upućeni na obavljanje poslova carinika III. vrste, osam rješenja je vraćeno prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak (radi se o naknadnoj provjeri rezultata iz poznavanja stranog jezika i rada na računalu), a sedam rješenja je poništeno (dvije prijave ocijenjene su kao neuredne, a ostale uglavnom zbog nedostatka odgovarajućeg radnog iskustva sa srednjom stručnom spremom).

Nakon što se izvrši naknadna provjera znanja za spomenutih osam kandidata (strani jezik i znanje rada na računalu), ovisno o rezultatima naknadne provjere bit će donesena rješenja o prijemu u državnu službu. U slučajevima preostalih sedam kandidata čija su rješenja o prijemu poništena, izvršit će se prijem kandidata s prije utvrđene rang-liste, a među kojima će se moguće naći i neki od žalitelja - stoji u dopisu Carinske uprave.

No, postavlja se pitanje tko je odgovoran za, može se već sad reći, namješteni natječaj?! Tko je zamijenio znanje i sposobnost za podobnost? Hoće li netko snositi odgovornost za to ili će se sve ponovno zaboraviti nakon nekoliko dana? Pa ćemo ponovno slične slučajeve imati u policiji, vojsci, zdravstvu…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:03