KRIZA KOREJSKOG DIVA

Stari Lee umire, a sudbina Samsunga ovisi o raspletu obiteljskih sukoba

Obitelj Lee preko složene mreže udjela s 2 posto dionica kontrolira poslovanje giganta vrijednog 200 milijardi dolara
 CC

Dioničari Samsunga spriječili su prije dva dana brodogradilište Samsung Heavy Industries da za 2,5 milijardi dolara preuzme građevinsku tvrtku Samsung Engineering.

U pozadini je borba oko smjene vlasti u kompaniji. Osnivač i legendarni direktor Samsunga Lee Kun-hee - ili “predsjednik Lee”, kako ga češće zovu - star je i boluje od raka pluća. Povlači se iz biznisa, a priča se da je zapravo na umoru. Na čelo konglomerata želi postaviti svoju djecu.

Preuzimanja i spajanja unutar Samsung grupe nužna su da bi se pojednostavila dioničarska struktura i olakšao proces predaje vlasti. Preuzimanje Samsung Engineeringa jedan je od ključnih koraka u tome. Struktura grupacije je nevjerojatno složena, čine je 74 kompanije specijalizirane za sve, od proizvodnje pametnih telefona do osiguranja.

Samsung Electronics, koji proizvodi pametne telefone, tablete i druge uređaje, najjači je u grupaciji. Troje Leejevih nasljednika, dvije kćeri i sin koji je trenutno potpredsjednik Uprave Samsung Electronicsa, drže 19,05 posto udjela. Nakon IPO-a tvrtke Samsung SDS specijalizirane za tehnološke usluge, jednog od najuspješnijih u povijesti korejskih burzi, njihov udio vrijedi 5 milijardi dolara.

‘Chaeboli’ su prošlost

Dionica Samsung SDS-a prvoga dana trgovanja skočila je 72 posto i podigla tržišnu vrijednost kompanije na 23 milijarde dolara. Ulagači vjeruju da su vrlo izgledne solidne dividende, kao i da će vrijednost SDS-a dodatno rasti kako se bude raspetljavala složena korporativna struktura. Kao i drugi veliki južnokorejski “chaeboli”, moćni konglomerati koje kroz mrežu vlasničkih udjela kontroliraju obitelji ili malobrojne interesne skupine, moraju se restrukturirati. Više ih ne žele ni Koreanci ni ulagači.

Južnokorejska predsjednica Park Geun Hye zabranila je stvaranje novih takvih struktura i ponudila porezne olakšice za restrukturiranje koje bi dovelo do transparentijih vlasničkih struktura.

Tvrtke poput Samsunga, Hyundaia ili SK grupe odabrale su sličnu taktiku-udobrovoljiti ulagače IPO-ovima podružnica i odlukama koje im nose novac u zamjenu za smjenu vlasti po ukusu uprava.

Kada je u srpnju postalo jasno da 72-godišnji patrijarh nakon srčanog udara neće izaći iz bolnice ni nakon tri mjeseca, aktualiziralo se pitanje nasljeđivanja vlasti u kompaniji vrijednoj 200 milijardi dolara, a obitelj Lee počela je strahovati da njezin stisak slabi.

Lee Kun-hee prije 27 godina preuzeo je tvrtku za sušenje ribe od oca Lee Byung-chula i stvorio današnji Samsung. Otac je umro bez oporuke, Lee je svojevoljno preuzeo tvrtku, na temelju tvrdnji da je Byung-chul “uvijek govorio kako želi da ga Lee naslijedi”.

Pitanje legitimiteta

Nedostatak legitimeta nadomještao je karizmom i poslovnim uspjesima. Iz uprave je službeno izišao 2008., nakon što je protiv njega podignuta optužnica za utaju poreza jer je otkriveno da je sinu prodao obveznice Samsung SDS-a po nerealno niskoj cijeni.

Godinu dana kasnije južnokorejski predsjednik Lee Myung Bakga ga je pomilovao, pa se 2010. vratio na čelo Samsung Electronicsa i 46-godišnjeg sina Lee Jae Yonga kojega češće zovu Jay Y., počeo pripremati za preuzimanje kompanije. Jay Y. mora zadržati utjecaj koji ima njegov otac. Čak ni veći dio obitelji nije mogao utjecati na Leeja.

Lani je izbila pbuna kad su Leejev brat Lee Maeng Hee, sestra Lee Sook Hee i još tri člana obitelji tražili povećanje svojih udjela u Samsung Electronicsu i Samsung Life Insuranceu u trenutku kad je Samsung pretekao Panasonic, Sony i Apple te postao najjači svjetski proizvođač pametnih telefona. Vrijednost traženih udjela bila je 3,7 milijarde dolara. Očekivano, nije im htio dati ništa pa su ga tužili. Prije prvog ročišta, Lee je izjavio “da im ne da ni pare” a sud je na kraju presudio u njegovu korist.

Da Lee nije tako čvrsto držao kontrolu i sprečavao vanjski utjecaj, ne bi postao najbogatiji Korejac s bogatstvom od 11,4 milijarde dolara, niti bi Samsung postao svjetski lider. Ali, stvari će se morati mijenjati.

Da bi mlađi Lee izašao iz očeve sjene, u kojoj živi od 1991., morat će olabaviti obiteljski stisak i otvoriti kompaniju vanjskim ulagačima. To automatski znači slabljenje utjecaja obitelji pred vanjskim igračima.

Ključ je tvrtka Cheil

Obitelj sa svega 2 posto svojih dionica kontrolira sve poslove Samsunga. Ključna je mala kompanija Cheil Industries. Cheil upravlja zoološkim vrtovima, golf-igralištima i jednim od najvećih vodenih parkova na svijetu, Caribbean Bayom. Ali upravo na Cheilu, nekad poznatom kao Samsung Everland, temelji se kontrola obitelji Lee nad Samsungom.

Cheil je obiteljski holding s izravnim i neizravnim udjelima u poslovnima s elektronikom, financijama i trgovinom. Cheil tako ima 19,3 posto udjela u osiguravajućem društvu Samsung Life Insurance, koje pak ima 7,6 posto udjela u Samsung Electronicsu. On, nadalje, ima 37,5 posto udjela u najvećoj korejskoj kartičarskoj tvrtki - Samsung Cardu.

Obitelj je sada u stopostotnom vlasništvu Cheila. Lee Jae Yong ima 25 posto udjela, a njegove sestre Lee Boo Jin i Lee Seo Hyun imaju po 8,4 posto. Otac Lee ima 3,7 posto, a ostalo su manji udjeli njihovih prijatelja ili drugih kompanija iz grupacije, tako da, bude li netko i prodavao dionice u IPO-u, obitelj zadržava kontrolu.

Kad se pokazalo da će Leejevi nasljednici za svoje udjele morati platiti 50 posto poreza na nasljedstvo, gotovo 6 miljardi dolara, odlučili su se za IPO Samsung SDS-a a u listopadu su počeli prikupljati ponude za upis dionica Cheila. Mogli su izbjeći porez prepisom dionica na fondaciju ali i u tom bi slučaju gubili dio kontrole nad tvrtkom. Od Cheila očekuju 1,5 milijardu dolara a IPO pripremaju IPO Daewoo Securities, Woori Investment & Securities, Citigroup i JP Morgan Chase.

Iako se isprva tvrdilo da će inicijalne javne ponude biti problem za Samsung jer će morati uspostaviti transparentniju strukturu i poslovanje, primjer Samsunga SDS pokazao je da konglomerat to može. Cheil će, dakako, biti puno teži ali neizbježan zadatak. Ulagači, kako je pokazao nedavni primjer, i sada mogu tražiti veće dividend, zaustavljati restrukturiranje kao što su napravili u slučaju preuzimanja Samsung Engineeringa ili prisiliti upravu na promjenu strategije poslovanja i jače rezanje troškova.

Otvaranje Samsunga najveća je šansa nasljedniku

Potpredsjednik Samsung Electonicsa Jay Y. Lee, koji će naslijediti oca na čelu grupacije, zaslužan je za partnerstva s Googleom i Appleom koja su Samsung učvrstila na vrhu tržišta. On je nova generacija Leejevih, pripadnik zlatne seulske mladeži, moderan i ambiciozan nasljednik koji ipak neće izazivati strahopoštovanje kao Lee.

Tržište se još ne može pomiriti s odlaskom “predsjednika”, ulagači se pitaju hoće li Jay Y. imati dovoljnu karizmu i osobine vođe da nastavi suvereno voditi Samsung, to se ne prenosi nužno genetski. Jay Y. Lee nasljeđuje kompaniju u trenutku u krizi, dok Samsung ratuje s Appleom oko patenata i gubio udio u tržištu pametnih telefona.

S druge strane, ima priliku reformirati kompaniju i osigura joj ugled kakav nikad nije imala, a s time i izgradi reputaciju dostojnu očeve i djedove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:33