Konkurencija bankama

ŠTO JE NOVO 'FINTECH' TRŽIŠTE U HRVATSKOJ: Lakše baratanje novcem ili mamac da ti netko hakira mobitel?

"Bankarstvo je potrebno, banke nisu."

Pojavila se nova startup generacija koja je odlučila dokazati vam da je Bill Gates imao pravo kad je to rekao. I žele vam prodati tu opciju.

Radi se o članovima nove ere tzv. FinTecha. Novo je to tržište koje, zahvaljujući INA-i i AirCashu, ni Hrvatsku nije preskočilo.

FinTech se odnosi na tvrtke koje uz pomoć tehnologije 21. stoljeća nude inovativnu konkurenciju bankarskim uslugama. Startupi za transfer novca po sličnom principu mobilnih transakcija ljudima su još više olakšati život, i to tako da su iz cijele priče izbacili - upravo banke.

To znači da su aplikacijom omogućili da novac prebacuješ neovisno o njoj. Skineš je na mobitel, a onda putem nje uplaćuješ ili primaš novac uglavnom s malo ili bez čekanja. Transfer možeš obaviti 24 sata dnevno, neovisno o tome je li blagdan ili je li banci počelo radno vrijeme.

Jedna od najbitnijih karakteristika ovdje je što u većini slučajeva ne ostavljaš gomilu podataka za sobom niti upisuješ duge brojeve računa. No s aplikacijama se pojavljuju neki novi, digitalni problemi.

Prijenos love ispod radara ili novi mamac da ti netko hakira mobitel?

Investitori još uvijek imaju podvojene osjećaje prema poduzetnicima koji nude transfer sredstava, osobito jer su svi dosta različiti. Kriteriji prema kojima ih se trenutačno dijeli su vrijeme koje je potrebno da se novac prebaci nakon zadane uplate, način na koji je dostavljen (posredno ili izravno na račun) kao i lakoća korištenja. Dakako da su još uvijek skeptični na one koji stvar nisu doveli što jednostavnije do korisnika, odnosno u njegov dlan u obliku jednostavne aplikacije (nego još uvijek postoje samo na računalu).

Što je stvar jednostavnija, to je veća šansa da će se proširiti do 'običnih' ljudi. Za to je potrebno još postići, ali korisnike i uvjeriti da će koristeći se novim servisima uštedjeti u odnosu na to da su istu uslugu obavili u svojoj banci.

Jedan od najvećih strahova korisnika je isti kao kad prvi put unosite broj kartice da biste obavili online shopping - je li ovo sigurno ili će mi netko isprazniti račun? Autori FinTech aplikacija napominju da je transakcija sigurna, čine sve kako bi ona prošla neometano, nude vam da imate svoju šifru ili da ih nazovete u svako doba dana i noći ako je negdje zapelo.

Revolucija digitalnog novca kao početak propasti banaka kakve poznajemo.

Top 10 servisa za prijenos novca u travnju 2017. su, posloženo prema brzini prijenosa, sljedeći:

0-1 dana: azimo, ofx

1-2 dana: HiFX, TransferWise, Currency//UK, Skrill, CurrenyFair

2-3 dana: WorldFirst, Currencies Direct, torFX

Autori ovih aplikacija nisu jedini ni prvi, ali njihov broj, kao i broj korisnika raste, tako da je jasno da je ovo samo prva stranica e-knjige o revoluciji digitalnog novca. U AirCashu kažu da je glavna razlika između tih servisa, i ovog kojeg će sad nuditi INA, što njima treba više vremena za prebacivanje novca jer se obično radi o većim iznosima nego će to nuditi nova aplikacija. Ne vjeruju, zato, da digitalni novac gazi banke, nego ih samo nadopunjuje, a i one će se s vremenom same početi prilagođavati potrebama korisnika.

"AirCash zapravo služi običnim, mladim ljudima koji žele prebaciti do 2 tisuće kuna, a najčešće korisnici prebacuju manje iznose. Primjerice, javljaju nam se roditelji i studenti koje zanima što ona nudi i vrlo brzo shvate da im baš to treba. Netko može svojem djetetu u petak u 19 sati uplatiti tjedni džeparac na benzinskoj postaji u Osijeku, a primatelj ga isti tren s kodom koji mu stigne na mobitel podigne na benzinskoj postaji u Zagrebu", opisali su cijeli proces.

Spas za mlađe i one koji im ionako uplaćuju džeparac

U INA-i kažu da su shvatili kako će aplikacija za slanje i primanje novaca (za sada još uvijek onog 'pravog') posebno privući putnike, studente i mlade.

„Aircash mobilna aplikacija za slanje i primanje novca uvelike će olakšati one situacije kada vam je novac potreban brzo, a nemate vremena ili mogućnosti posjetiti svoju poslovnicu banke. Prijenos novca se izvršava na Ininim maloprodajnim mjestima, traje nekoliko sekundi, a cijeli proces nije zahtjevniji od običnog slanja poruke.

Aplikacijom smo izbjegli ispunjavanje kompliciranih papirnatih obrazaca i dali korisnicima privilegiju da novčane transfere obavljaju u vrijeme koje njima odgovara, s obzirom na to da je mnogo Ininih maloprodajnih mjesta otvoreno 24 sata na dan", rekao je Borko Buturac, direktor Inine Službe upravljanja kategorijama negoriva i marketinga maloprodaje.

Studentica Geodetskog fakulteta u Zagrebu Adriana Dominisi aplikaciju bi preporučila onima koji žele izbjeći komplikacije.

„Često mi novac kao i ostalim studentima i mlađoj populaciji zatreba u situacijama kada banke nisu otvorene (kasni noćni sati ili nedjelja) ili na lokacijama gdje banaka nema pa mi roditelji bez problema mogu uplatiti preko ove aplikacije, a ja trebam samo jednostavno otići na Inino maloprodajno mjesto i pokupiti ga.

Naknada je jako mala, puno manja nego u bankama, pa mi to ne predstavlja nikakav problem. Svima ostalima bih od srca preporučila ovu aplikaciju jer je pouzdana i jednostavna za korištenje, a posebno studentima i onima koji putuju i žele izbjeći papirologiju", rekla nam je Adriana.

Korak do novca koji će biti samo 'u oblacima'

Iako se startupi za transfer novca još uvijek fokusiraju na 'pravi, opipljivi' novac, svijetom je već zavladala revolucija digitalnog novca poput bitcoina, koji je stvoren i čuvan elektronički. Bitcoin nije printan i nije kontroliran od strane bilo koga. Proizvode ga brojni ljudi pomoću računala u cijelom svijetu koristeći software koji rješava matematičke probleme.

Iako se čini daleko i da digitalni novac nećemo još neko vrijeme koristiti, ne možemo pobjeći od realnosti. On je već stigao, a kada će ljudima masovno postati praktičnije i isplativije koristiti ga na dnevnoj bazi, u današnjem je svijetu samo pitanje godine.

* Tekst je originalno objavljen na stranici 100posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:14