INTERNET VJEŠTINA

ŠTO NAM ZAPRAVO DONOSI 5G INTERNET? Ova tehnologija mijenjat će način na koji učimo, a utjecat će na polja od medicine do glazbe

Ilustracija
 Yves Herman / REUTERS

Usavršavanjem i implementacijom 5G mreže, nova stepenica umreženog svijeta postat će Internet vještina (Internet of Skills).

5G tehnologija, naime, nudi mnogo više od bržeg interneta. Ova će platforma omogućavati rad autonomnih vozila, pametnih kućanskih aparata, stanova i gradova, umreženih robota, a mogla bi i u potpunosti transformirati način na koji učimo i prenosimo znanja i vještine, piše CNN.

Na tom tragu tvrtka Ericsson udružila se sa sveučilištem King's College London kako bi, koristeći se 5G mrežom, osmišljavali i testirali mogućnosti koje ova nova tehnologija donosi.

Zamislimo situaciju gdje kirurg na jednom kraju svijeta nosi opremu za virtualnu realnost te taktilnu rukavicu koja osjeća pokret, dodir i pritisak. Zahvaljujući 5G mreži i spomenutoj opremi taj kirurg svoje pokrete pohranjuje na oblak, s kojeg ih na drugom kraju svijeta preuzima robot i operira pacijenta. Kirurške operacije na daljinu zapravo nisu novost, međutim 5G tehnologija omogućit će ovakve operacije u realnom vremenu eliminirajući vremenske odmake i kašnjenja.

Takva bežična komunikacija trebala bi funkcionirati brzinom svjetlosti, nada se Mischa Dohler, profesor bežičnih komunikacija na King's College London. Mogućnosti su brojne pa će se na sličan način moći digitalizirati pokreti glazbenika. Taktilne rukavice moći će pratiti i pohranjivati pokrete svirača te poziciju njegovih ruku, a sve će se pohranjivati u online bazama podataka.

- Učenici mogu podatke preuzeti u realnom vremenu i prenijeti ih na egzoskelet koji će pokretati njihove prste sve dok se ne usavrši mišićna memorija – pojasnio je Dohler.

Također, prema Peteru Marshallu iz Ericssona nove mogućnosti prenošenja znanja i vještina, pokazuju da učenici usvajaju znatno više znanja te kvalitetnije uče.

Ipak, na sinkroniziranu realnost, kako ju stručnjaci nazivaju, pričekat ćemo još koju godinu. Radi se o iznimno kompleksnoj nadogradnji postojeće infrastrukture, a kako prenosi CNN, 5G mreže mogle bi se početi javno koristiti oko 2020. godine.

U Hrvatskoj je Vipnet krajem prošle godine na području grada Jastrebarskog započeo s testiranjem novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G mreža, objavio je mob.hr, dok je Hrvatski Telekom krajem prošle godine započeo s pilot-projektom u Karlovcu kako bi korisnicima omogućili download od 550 Mbit/s. Kako su za Jutarnji priopćili iz HT-a, riječ je o prvoj komercijalnoj primjeni tehnologije višestrukih antenskih sustava koja predstavlja temelj 5G mreža. Dodatno, prema ICT Business, Tele2 je s Nokiom nedavno potpisao petogodišnji sporazum kako bi zajednički radili na implementaciji mobilnih mreža pete generacije i Interneta stvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:56