POSAO I KARIJERA

ŠTO S PRIVATNIM OBVEZAMA ZA VRIJEME POSLA? Rezultati novih istraživanja mogli bi stubokom promijeniti organizaciju rada

 iStock

I dok se prije nekoliko godina obavljanje privatnih obaveza u vrijeme radnog vremena smatralo apsolutno nedopustivim, neka istraživanja su pokazala da je danas to i više nego poželjno.

Zanimljiva INFOGRAFIKA i pripadajuće istraživanje, pokazali su da čak 93 posto ispitanika u vrijeme radnog vremena uzima pauzu kako bi obavili određene privatne aktivnosti i na taj način postigli željenu ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Naime, dvoje od troje ispitanika priznalo je kako tijekom radnog vremena surfa internetom, plaća račune ili obavlja online kupovinu, a gotovo polovica njih i fizički napušta prostorije ureda te odlazi u kupovinu, banku ili posjet liječniku.

Istraživanje je također pokazalo da je broj zaposlenika koji obavljaju privatne obaveze unutar radnog vremena porastao za 31 posto, dok je broj zaposlenika koji su zadovoljni životnom i poslovnom ravnotežom porastao za 11 posto, unatoč činjenici da mnogi od njih rade u prosjeku devet sati dnevno.

Profesor na poslovnoj školi Sveučilišta u Pennsylvaniji Stewart Friedman smatra kako je povećanje zadovoljstva što se tiče životne ravnoteže, rezultat slobodnijeg pristupa sve brojnijih poslodavaca koji nemaju nikakav problem s činjenicom da zaposlenici unutar radnog vremena obavljaju svoje privatne obaveze.

Obavljanje privatnih obaveza unutar radnog vremena ima niz prednosti:

1. Povećava fokus i koncentraciju

Briga oko tekućih obiteljskih problema više će dekoncentrirati zaposlenika i uzrokovati manju učinkovitost od činjenice da bi za to vrijeme mogao nakratko izaći i riješiti određeni problem.

2. Stvara radno okruženje usmjereno prema rezultatima

Kada zaposlenici imaju rezultate, postaje manje bitno što i kako rade. Dajući im to do znanja i povećat ćete produktivnost jer će im biti jasnija vaša očekivanja.

3. Pozitivan ishod

I dok su neki poslovi nužno vezani za jedno mjesto, brojni zadaci mogu se obavljati od bilo gdje na svijetu. Dopustite svojim zaposlenicima da biraju jer će im to omogućiti osjećaj slobode i veće kontrole, a ishod će biti jednak ili - još bolji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:35