NOVI PODACI

Stranci sve više kupuju u Istri, Slovenci vlasnici 30% nekretnina

Raste zanimanje za stanove u Zagrebu, a lani su 92 nekretnine kupili državljani Gane. Agenti kažu da za pravi bum treba čekati oporavak EU
 Josip Bistrović / HANZA MEDIA

U protekla dva desteljeća stranci su u Hrvatskoj kupili gotovo 42.000 nekretnina, pokazuju podaci Ministarstva financija i Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Trećina se odnosi na nekretnine koje su kupili Slovenci. Naše zapadne susjede, kažu u agencijama za promet nekretninama, uz Istru, najviše zanimaju nekretnine na kvarnerskim otocima, posebno na Krku i Pagu, kao i duž dalmatinske obale.

Gotovo svaka peta nekretnina koja je završila u stranim rukama prodana je Nijemcima. Nijemci su, naime, u proteklih 20-ak godina u Hrvatskoj kupili oko 8000 nekretnina. Iako su disperzirani diljem jadranske obale, najviše ih zanimaju nekretnine u Istri.

- Upravo prodajemo kuću u Medulinu za 500.000 eura i dobili smo upit potencijalnog kupca iz Njemačke. Nijemcima je Istra jako zanimljiva - kaže Boro Vujović, vlasnik agencije Opereta.

Avionske linije

Fascinaciju Istrom, ali i drugim dijelovima Jadrana dijele i drugi stranci koji ovdje kupuju nekretnine. Među njima mahom, ističe Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama, vlada interes za kupnju kuća za odmor i apartmana. Nakon gradnje autocesta i uspostave brojnih aviolinija te ukidanja načela reciprociteta u kupnji (kada je riječ o državljanima članica EU), strancima je Hrvatska postala još zanimljivija. Stoga je porastao i njihov interes za posjedovanje nekretnine u Hrvatskoj. Taj je interes dodatno podgrijan padom cijena nekretnina.

- Interes stranaca za nekretninama u Hrvatskoj postoji i nastavit će rasti. Stranci traže kvalitetne nekretnine - napominje Ranilović.

Uz Slovence i Nijemce, veliko zanimanje za kupnju nekretnina u Hrvatskoj pokazuju i Austrijanci, Talijani i Mađari, kao i Britanci. Svaka deseta nekretnina, ili njih oko 4000, koja je u proteklih dvadesetak godina prodana strancima završila je u rukama Austrijanaca. Otprilike jednak broj nekretnina kupili su Talijani, dok su Mađari i Britanci kupili po oko 2000 kuća i stanova. I dok Austrijance, Talijane i Mađare ponajviše privlači sjeverni Jadran, Britanci veći interes, tvrde stručnjaci za nekretnine, pokazuju za Dubrovnik i Hvar. U zadnje vrijeme sve je više i Amerikanaca koji u Hrvatskoj kupuju stanove, a raste i broj Skandinavaca.

Amerikanci dolaze

Raste zanimanje stranaca za nekretnine u Zagrebu i okolici. - Nedavno su nam sejavili Amerikanci koji žele kupiti stan u Zagrebu. Oni puno putuju i kazali su nam da im je Hrvatska zanimljiva destinacija, koju njihovi sunarodnjaci tek otkrivaju - ističe Vujović.

Statistika otkriva i interes iz zemalja koje rjeđe bilježimo, tako su do kraja prošle godine čak 92 nekretnine u Hrvatskoj kupili državljani Gane, pet državljani Južnoafričke Republike, a tri građani susjednog joj Svazija. Afganistanci su u Hrvatskoj stekli dvije nekretnine, a Indijci i Somalci po jednu.

S druge strane, državljani Ujedinjenih Arapskih Emirata i Japana, iako se radi o bogatim državama, u Hrvatskoj su kupili samo po jednu nekretninu, a državljani Singapura dvije, dok su Izraelci kupili tri nekretnine. Nekretnine u Hrvatskoj zanimaju i Ruse i Ukrajince: državljani Rusije do kraja prošle godine u nas su kupili 34 nekretnine, a Ukrajine 20.

Na popisu stranaca koji su u u Hrvatskoj dosad ulagali u nekretnine nema ni jednog Kineza, Korejca, Saudijca ili Argentinca. No, zato se među vlasnicima pojavljuju Australci, koji su ovdje kupili 47 nekretnina, i Novozelanđani, koji su u Hrvatskoj stekli tri nekretnine, te Brazilci i Čileanci, u čijim je rukama po jedna nekretnina.

Smanjena očekivanja

Stanovi i kuće u Hrvatskoj zanimaju i državljane zemalja zapadnog Balkana. Tako su, prema spomenutim podacima, državljani Bosne i Hercegovine do kraja prošle godine u Hrvatskoj kupili ukupno 376 nekretnina, državljani Srbije 41, Makedonije 13, a Crne Gore šest. Kosovari su, pak, u Hrvatskoj kupili samo dvije nekretnine.

S obzirom na to da se radi o ukupnim podacima koji pokrivaju razdoblje od 20-ak godina, nitko sa sigurnošću ne može reći koliko nekretnina u Hrvatskoj stranci u ovom trenutku drže u svojim rukama. Brojku, kaže Ranilović, umanjuju i slučajevi suvlasništva.

- Po našim kalkulacijama, oko 35.000 nekretnina u Hrvatskoj sada drže stranci - zaključuje Ranilović.

Stručnjaci očekuju da će zanimanje stranaca za kupnju u Hrvatskoj rasti ali će ritam biti sporiji.

Članstvo u EU, kažu, nije izazvalo bum potražnje zbog sporog oporavka europske ekonomije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:14