ZA PRAZNIK RADA

STUP SRAMA ZA LOŠE POSLODAVCE Mrsić uskoro objavljuje listu svih koji ne plaćaju ili zapošljavaju na crno

 Duje Klarić / CROPIX

ZAGREB - Nemaju novčanu satisfakciju za svoj rad, jer im poslodavac ne isplaćuje plaću, ali zato će takvi radnici u Hrvatskoj 1. svibnja, simbolično - za Međunarodni praznik rada dobiti moralnu zadovoljštinu, javlja Glas Slavonije.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, potvrdio je za Glas Slavonije njegov glasnogovornik Krunoslav Vidić, objavit će listu poslodavaca što ne isplaćuju plaću zaposlenicima.

– Lista će svakako biti objavljena 1. svibnja, ili oko tog datuma, do kada obavljamo sve predradnje da ona bude plasirana u javnosti, kaže Vidić. Objava liste “zapinje” (i) na prijeporima oko javne objave osobnih podataka, što regulira Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), pa Vidić kaže da se upravo rješava i to pitanje. Na upit koliko je radnika koji nisu plaćeni za svoj rad, glasnogovornik MRMS-a kaže da zasad, dok podaci nisu potpuni, ne bi još izlazili s tom brojkom.

Sindikati procjenjuju da ih je približno 70.000, dok Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), koja pozdravlja ideju objave popisa neodgovornih poslodavaca, procjenjuje da ih je manje, odnosno 20 do 30 tisuća. No, čini se da je jezičac na vagi prevagnuo u korist procjena sindikata – američki State Deparment ocjenjuje da je neplaćenih radnika u nas približno 80.000!

Na upit o novoj listi srama predsjednik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković, kaže: “Objava popisa samo je još jedna zabava za narod i novinare, a problem ostaje. Te podatke stvarno treba uzeti u obzir i provesti zakon, jer u uistinu uređenom sustavu ne može se dogoditi da radnik ne dobije plaću za svoj rad. Država to napokon treba regulirati zakonom, a ne političkim igrokazima s kojima će se javnost zabavljati par dana i nikom ništa.” I on ističe da zakon o kažnjavanju neisplate plaća nije zaživio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 22:01