STRATEŠKI POTEZ

STVARA SE NAJVEĆA ENERGETSKA KOMPANIJA U EUROPI Njemački divovi E.on i RWE ujedinjuju imovinu u transakciji koja bi mogla vrijediti 60 milijardi eura!

 
Vjetroelektrane Scroby Sands pokraj obale Velike Britanije čiji je vlasnik tvrtka E.on
 Profimedia, Alamy

Dvije najveće njemačke energetske kompanije - E.ON i RWE - postigle su tijekom vikenda dogovor o udruživanju snaga i razmjeni imovine kojima bi se trebale strateški odmaknuti od fosilnih goriva i nuklearne energije.

Prema tom dogovoru, imovina tvrtke Innogy, na koju je RWE prije dvije godine prenio poslovanje mrežom, obnovljivim izvorima i prodajom, podijelit će se tako da infrastrukturu preuzme E.ON, a obnovljive izvore RWE. Ukupna vrijednost tih transakcija mogla bi dosegnuti 60 milijardi eura.

Riječ je o sporazumu, kako tvrdi Financial Times, koji će temeljito preobraziti njemački elektroenergetski sektor.

Scroby Sands was one of the UK's first commercial offshore wind farms. Commissioned by the German power company E.on in March 2004 the £75 Million project of 30 turbines generates enough clean energy to supply over 30,000 homes saving the emission of 67,802 tonnes of carbon dioxide and nearly 200 tonnes of oxides of nitrogen each year., Image: 52198543, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Vjetroelektrane Scroby Sands pokraj obale Velike Britanije čiji je vlasnik tvrtka E.on

Njime se, naglašava se, stvara najveća energetska kompanija u Europi. Transakcija istodobno pokazuje i da industrija, ističe se, odustaje od vertikalne integracije. Naime, E.ON će postati vlasnik Innogyjeva maloprodajnog lanca i poslovanja s mrežama, a RWE će preuzeti njegovo i Innogyjevo poslovanje s obnovljivim izvorima.

Složenu zamjenu imovine između E.ON-a i njegova dugogodišnjeg suparnika RWE-a osmislio je mali tim rukovoditelja i investicijskih bankara u proteklih šest mjeseci. Potom su se otprilike tri mjeseca vodili neumoljivi pregovori da bi dvije strane u konačnici postigle dogovor.

Transakcija će se, prema hodogramu, odvijati u dvije faze: prvo će E.ON kupiti RWE-ov udjel od 76,8 posto u Innogyju te objaviti ponudu za preuzimanje i malim dioničarima ponuditi 40 eura po dionici. E.ON-ova ponuda za manjinske dioničare u Innogyju teška je, dakle, oko pet milijardi eura. Također, RWE će platiti 1,5 milijardi eura u gotovini E.ON-u kako bi amortizirao pad vrijednosti prouzročen složenom strukturom zamjene imovine između dvije tvrtke.

, Image: 358307795, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
RWE Tower, Essen

Usto, RWE će dobiti nove dionice u E.ON-u, što odgovara oko 16,7 posto vlasništva u rivalskoj kompaniji. E.ON će tako postati najveći europski operator elektroenergetskih mreža i maloprodaje dok će RWE biti drugi najveći proizvođač zelene energije.

Zamjena imovine još čeka odobrenje NO-a svake tvrtke, a zbog složenosti transakcije finalizacija sporazuma se ne očekuje prije trećeg tromjesečja 2019. Dogovor RWE-a i E.ON-a posljedica je odluke kancelarke Angele Merkel o napuštanju nuklearne energije iz 2011., kojom su obje tvrtke bile pogođene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 19:21