NA POMOLU PROBLEM

Sud u Beogradu odbio da se 'lex Agrokor' primjenjuje na kompanije u Srbiji, evo što odgovaraju iz izvanredne uprave koncerna

 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Privredni sud u Beogradu odbio je zahtjev Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora, da kompanije u Srbiji koje posluju u okviru koncerna "prijeđu pod nadležnost 'lex Agrokora", objavila je beogradska „Politika".

Zapravo se radi o zahtjevu kakav je Ramljak već uputio i Sloveniji, gdje je prihvaćen ali je u tijeku žalbeni postupak, te u Veliku Britaniju, gdje se odluka suda još čeka, o tome da se prizna strani (hrvatski ) postupak zbog insolventnosti, čime bi bili onemogućeni eventualni pokušaji vjerovnika da svoj dug naplate iz Agrokorovog vlasništva u tim zemljama.

Iz Agrokora poručuju kako će proučiti rješenje iz Beograda i potom odlučiti o žalbi.

"Jučer smo primili rješenje prvostupanjskog suda u Srbiji kojim se odbija Agrokorov zahtjev za priznanjem stranog postupka izvanredne uprave u Srbiji. Rješenje moramo proučiti i očekujemo da ćemo na njega uložiti žalbu. U međuvremenu, ovo rješenje ni na koji način ne utječe na svakodnevno poslovanje Agrokorovih kompanija u Srbiji koje je stabilno,“ odgovorili su iz Agrokora na naš upit.

Radi se o tome da bi priznavanjem insolvencijskog postupka svi kreditori bili stavljeni u istu poziciju jer bi bilo onemogućeno da se bilo koji pojedinačni kreditor naplati iz imovine Agrokora izvan Hrvatske prije ostalih, odnosno prije okončanja postupka u Hrvatskoj, a to se prije svega odnosi na Sberbank koji se već pokušava naplatiti i pokreće sudske postupke. U Sloveniji je prvostupanjski sud donio odluku u korist Agrokora, a kako je bilo žalbi, o tome sada dalje odlučuje sljedeća instanca.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak rekao je danas nakon sastanka u Vladi da ga nije iznenadila odluka suda u Beogradu, a na pitanje novinara kazao je da Srbija još uvijek nije članica Europske unije, pa su stoga "njihove odluke, njihove odluke". Pritom, smatra da takva odluka neće potaknuti i druge zemlje da naprave isto.

Na upit što bi to moglo značiti za poslovanje Agrokora i njegovo restrukturiranje, s obzirom da bi tamošnji vjerovnici mogli biti puno oštriji od onih koji prihvaćaju "lex Agrokora", Ramljak je rekao da smatra kako će svi vjerovnici, bez obzira gdje se nalazila imovina Agrokora, biti namireni iz ukupne imovine koju ima Agrokor. "Neće se ići na pojedinačno namirenje", ustvrdio je.

Na pitanje novinara je li o tome bilo riječi i na sastanku u Vladi, Ramljak je kazao da se razgovaralo o temama s Privremenog vjerovničkog vijeća, među kojima će danas biti i odluka o isplati starog duga prema dobavljačima. U četvrtak poslijepodne održava se, naime, sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća.

U okviru Agrokora u Srbiji posluju "Merkator S", "Frikom", "Dijamant", "Mg Mivela", "Kikindski mlin" i "Nova sloga".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:56