'I dalje vrijedi lex Mercator'

Sud u Ljubljani priznao hrvatski postupak nad Agrokorom, ali to ne znači da Ramljak sad može prodavati imovinu u Sloveniji

Zapravo je podignuta razina zaštite Mercatora jer se kompaniju štti od eventualnih pokušaja vjerovnika da svoj dug naplate iz Agrokorovog vlasništva u Mercatoru u Sloveniji
 Damir Krajač / HANZA MEDIA

Prema pisanju slovenskog portala Siol.net, okružni sud u Ljubljani je udovoljio zahtjevu izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka i donio odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti. To je institut koji omogućava slovenski zakon o financijskom poslovanju i postupcima zbog insolventnosti.

Slovenski portal je tu vijest objavio pod naslovom "Ramljakov udarac: Mercator potpada pod Lex Agrokor", te tumačio da će glavnu riječ u upravljanju Mercatorom, najvećim slovenskim poduzećem, imati Ramljak. Predsjednik Uprave Mercatora takvo je tumačenje javno demantirao, kao i izvanredna uprava Agrokora.

Iz Agrokora su u ponedjeljak poslijepodne izvijestili kako se odlukom Okružnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka zbog insolventnosti ništa ne mijenja u dosadašnjoj praksi upravljanja Mercatorom, kao ni u pravima i ovlastima izvanrednog povjerenika Agrokora u odnosu na Mercator.

"Odlukom Okružnog suda u Ljubljani o priznavanju postupka zbog insolventnosti ništa se ne mijenja u dosadašnjoj praksi upravljanja Mercatorom, kao niti u pravima i ovlastima izvanrednog povjerenika Agrokora u odnosu na Mercator. Jedina promjena koju ova odluka donosi je podizanje razine zaštite Mercatora u smislu da štiti kompaniju od eventualnih pokušaja vjerovnika da svoj dug naplate iz Agrokorovog vlasništva u Mercatoru u Sloveniji", ističu iz Agrokora.

Dodaju i kako odluka također ni na koji način ne utječe na primjenu slovenskog Zakona o uvjetima imenovanja izvanrednog člana uprave u poduzećima od sistemskog značenja za Sloveniju temeljem kojeg je u Upravu Mercatora imenovan jedan izvanredni član koji nadgleda sve poslovne transakcije s matičnim koncernom Agrokor.

"Mercatorom kao i do sada upravlja Uprava toga društva, sa svim ovlastima i odgovornostima, a izvanredni povjerenik kao predstavnik vlasnika predsjeda Nadzornim odborom Mercatora", navodi se u komentaru Agrokora.

Slovenski poslovni dnevnik Finance je još ranije objavio kako tumačenje Siol.neta, koje je uzburkalo duhove u deželi, nije točnoi. Odluka suda se ne odnosi na slovenskiu kompaniju, objavili su u Financama, jer dužnik nije ona nego Agrokor. Za Mercator, pišu, i dalje vrijedi slovenski 'lex Mercator'.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić je izjavio, prenose Finance, kako sudska odluka o priznavanju stranog postupka insolventnosti ne znači za njih ništa nova, te da je pitanje insolventnosti Agrokora, i kako bi se to odrazilo na Mercator, riješeno s njihovim bankama vjerovnicima još uoči donošenja 'lex Agrokora'.

On Ramljakov zahtjev tumači tek kao legalizaciju onoga što se već provodi jer Ramljak, kao izvanredni povjerenik Agrokora, sudjeluje na skupštini dioničara Mercatora i predsjednik je Nadzornog odbora. Izričito tvrdi kako sudska odluka ne znači da bi Agrokor sada mogao rasprodati imovinu Mercatora ili ga financijski iscrpljivati. a

Siol.net je pak pisao da je insolventnost Agrokora, većinskog vlasnika Mercatora, priznata kao glavni postupak, te da će izvanredni upravitelj Agrokora imati prvu i zadnju riječ u odlučivanju o imovini tog koncerna u Sloveniji, odnosno da on može upravljati Mercatorom ili po potrebi prodati Mercator ili dio njegove imovine te kao izvanredni upravitelj Agrokora odlučivati o mjerama izvršenja i drugim mjerama za osiguranje imovine Mercatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:42