AMERIČKE TVRTKE

SUMANUTE MILIJARDE SKRIVENE U POREZNIM OAZAMA Porezi koje ne plaćaju mogli bi hraniti gladne u svijetu idućih 20 godina

 Twitter

WASHINGTON – Najvećih 500 američkih kompanija, među kojima Apple, Micfosoft, GE i Pfizer, drži više od 2.100 milijardi dolara akumulirane dobiti u inozemstvu kako bi izbjegle oporezivanje u SAD-u, a ako povuku taj novac u zemlju, morat će platiti 620 milijardi dolara poreza.

Studija, koju su u utorak objavile dvije neprofitne organizacije, pokazuje i to da gotovo tri četvrtine kompanija s Fortuneove liste 500 najvećih američkih kompanija po prihodima ima podružnice u poreznim utočištima, kao što su Bermuda, Irska, Luksemburg i Nizozemska.

Najviše, 181 milijardu dolara, u inozemstvu drži tehnološki div Apple, i to u tri podružnice. Pokuša li vratiti taj novac u SAD, morat će platiti poreze u iznosu od 59,2 milijarde dolara.

Konglomerat General Electric (GE) drži, pak, u 18 podružnica u inozemstvu 119 milijardi dolara, a slijedi softverski div Microsoft sa 108 milijardi dolara u pet podružnica, dok najveća svjetska farmaceutska kompanija Pfizer u 151 podružnici u inozemstvu drži 74 milijarde dolara.

"Najmanje 358 kompanija, ili gotovo 72 posto s liste Fortune 500 najvećih, imalo je podružnice u poreznim utočištima na kraju 2014. godine. Ukupno su imale najmanje 7.622 podružnice", navodi se u studiji Centra za poreznu pravdu i Fonda za istraživanje javnog interesa.

Kompanije s liste Fortune 500 drže više od 2.100 milijardi dolara akumulirane dobiti u inozemstvu kako bi izbjegle plaćanje poreza u SAD-u, pri čemu njih 30 drži 1.400 milijardi dolara, ili 65 posto ukupnog iznosa, navodi se u studiji.

Procjenjuje se da bi 57 kompanija s te liste trebale platiti 184 milijarde dolara poreza u SAD-u da novac ne drže u inozemstvu. U studiji se navodi i to da te tvrtke u inozemstvu plaćaju oko 6 posto poreza, dok bi u SAD-u porez platile po stopi od 35 posto.

"Kongres može i trebao bi poduzeti snažne poteze kako bi spriječio kompanije da koriste porezna utočišta, što bi povratilo pravednost u porezni sustav, smanjilo deficit i poboljšalo djelovanje tržišta", zaključuje se u studiji.

Na što bi se moglo potrošiti 620 milijardi dolara poreza?

Kada bi platili porez na svu akomuliranu dobit koju skrivaju u poreznim oazama, američke tvrtke u savezne i lokalne proračune uplatile bi 620 milijardi dolara. Usporedbe radi, time bi se 15 puta mogao platiti cijeli hrvatski vanjski dug, koji iznosi oko 42 milijarde dolara. Glad u svijetu mogla bi se eliminirati za otprilike 30 milijarde dolara godišnje, što znači da bi 20 godina mogli hraniti cijeli svijet. Oko 175 milijardi godišnje moglo bi zauvijek iskorijeniti siromaštvo u roku od 20 godina, a ovaj iznos bio bi dovoljan za prve četiri godine. Moglo bi se izgraditi oko 4000 Peljeških mostova, 60 velikih hadronskih sudarača, ili poslati 300 robotskih sondi na Mars.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 09:08