VELIKA TRANSAKCIJA NA POMOLU

Šveđani nude talijanskoj Intesi Sanpaolo 500 milijuna eura za odjel za naplatu dugova te još 3,1 milijardu eura za nenaplative kredite

Intesa Saopaolo
 REUTERS / REUTERS

Švedska kompanija Intrum Justitia dostavila je obvezujuću ponudu talijanskoj banci Intesi Sanpaolo, vlasnici Privredne banke Zagreb, za odjel za naplatu dugova u sklopu transakcije kojim bi talijanska banka ubrzala postupak povrata.

Intrum Justitia švedska je financijska tvrtka specijalizirana za upravljanje kreditima. Za Intesin odjel za naplatu dugova ponudili su 500 milijuna eura, te dodatnu 3,1 milijardu eura za nenaplative kredite.

To znači da bi Intesa tom transakcijom ostvarila ukupni neto kapitalni prihod od 400 milijuna eura, navodi se u priopćenju talijanske banke.

Dok su pojedine talijanske banke, uključujući UniCredit, vlasnicu Zagrebačke banke, prihodom od prodaje odjela za naplatu dugova nastojale ublažiti gubitke na prodaji nenaplativih kredita, Intesa je uložila u taj dio poslovanja, zaposlivši 600 djelatnika i računajući na sporiju internu naplatu dugovanja.

Taj se proces otegnuo zbog sporog talijanskog pravosuđa i u Intesi su odlučili promijeniti pristup, odlučivši se za partnerstvo sa švedskom kompanijom kako bi ubrzali povrat dugova.

Intrum i Intesa osnovat će zajedničku kompaniju koju će činiti Intesino poslovanje s naplatom dugova i Intrumovo poslovanje u Italiji.

Nova kompanija upravljat će problematičnim dugovima ukupne vrijednosti oko 40 milijardi eura i bit će među najvećim kompanijama u Italiji u segmentu naplate duga. S Intesom će na 10 godina sklopiti ekskluzivan sporazum o servisiranju.

Intrum je u prosincu prošle godine kupio talijansku kompaniju za naplatu dugova CAF a aktualnom bi akvizicijom značajno pojačao prisutnost na najvećem tržištu problematičnih kredita u Europi, napominje Reuters.

Četiri godine nakon duboke recesije zbog koje su nenaplativi krediti u talijanskim bankama poskočili na 360 milijardi eura njihov se iznos u međuvremenu spustio na nekih 285 milijardi eura.

Ta rizična imovina obično donosi dvoznamenkaste prinose i vrlo je privlačna međunarodnim ulagačima koji su protekle dvije godine naveliko kupovali talijanske kompanije za naplatu duga.

Intesa je pak u veljači pod pritiskom regulatora ubrzala čišćenje bilance, objavivši da u sklopu četverogodišnjeg plana namjerava prepoloviti udio nenaplativih kredita u ukupnom kreditnom portfelju, na šest posto.

Prema novim propisima, objavljenim u ožujku, europske banke imat će rok od samo dvije godine da u cijelosti otpišu neosigurane nenaplative kredite, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 20:55