VELIKA PROMJENA

ŠVEDSKA UVODI 6-SATNO RADNO VRIJEME 'Ostati usredotočen osam sati u danu gotovo je nemoguća misija, svi samo uzimaju pauze'

Švedska, u ime veće produktivnosti i zadovoljstva radno aktivnog stanovništva, okreće se šestosatnom radnom danu
 Colourbox

Velik broj Šveđana poprilično je uzbuđen zbog novog radnog režima koji će zasigurno doprinijeti razini energije i dobrog raspoloženja.

Nakon što su brojne i uspješne tvrtke u Švedskoj već prije više od deset godina krenule s 6-satnim radnim vremenom, mnoge im se sada planiraju pridružiti.

- Osmosatno radno vrijeme uopće nije učinkovito i produktivno kako mnogi misle - izjavi je Linus Feldt, jedan od čelnih ljudi uspješne programerske švedske tvrtke Filimundus.

- Ostati usredotočen osam sati u danu je gotovo nemoguća misija pa kako bi se s time lakše nosili, zaposlenici kombiniraju pauze i odmore - dodao je Feldt i objasnio kako je ljudima zato iznimno teško balansirati između poslovnog i privatnog života koji posljedično uvijek pati.

'RADNO VRIJEME NE BI SMJELO POČETI PRIJE 10 SATI!' Radikalna ideja uglednog stručnjaka, kaže da je rano ustajanje tortura

Zaposlenici, ali i poslodavci znatno profitiraju kraćim radnim vremenom jer motivacija koja iza toga stoji ima velik utjecaj na produktivnost.

- Lakše se nositi sa stresom i količinom zadataka kada znate da vas nakon toga čeka više slobodnog vremena za oporavak i punjenje baterija - izjavio je Feldt, a brojni pozitivni primjeri dokazali su isto.

6-satno radno vrijeme je u svojoj eksperimentalnoj fazi, a konkretniji rezultati i prijedlozi za poboljšanje ovakvog režima očekuju se krajem 2016. godine.

ZAŠTO SU DANCI TAKO SRETNI I ZADOVOLJNI NA POSLU? Ovo su stvari koje rade drugačije od ostatka svijeta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:33