STEČAJNA MASA NE POKRIVA NI TROŠAK STEČAJA

Svi Vjesnikovi vjerovnici bez naplate: Nema izgleda da novinari Vjesnika dobiju zaostale plaće

Zagreb, 140610.Koranska ulica.Ilustracija za temu o Vjesniku kojeg nitko ne cita, a drzava ga financira.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Vjerovnici Narodnih novina Press d.o.o. u stečaju, tvrtke koja je bila izdavač Vjesnika, prihvatili su na današnjem sudskom ročištu izvještaj stečajnog upravitelja Maroja Stjepovića po kojem nema izgleda za nastavak poslovanja, a izgledi za naplatu vjerovničkih potraživanja su gotovo nikakvi.

Premalo i za postupak

Prema Stjepovićevu izvještaju, stečajna masa nije dovoljna ni za pokriće troškova stečajnog postupka, a kamoli za namirenje vjerovnika, među kojima je najviše bivših novinara Vjesnika. Oni, prema zakonu, ulaze u prvi isplatni red, u kojem je prijavljeno 17,9 milijuna kuna potraživanja, dok vjerovnici drugog isplatnog reda potražuju 14,9 milijuna kuna, pa su ukupna potraživanja 32,8 milijuna kuna.

Opstajali na dotacijama

- Ne postoje nikakvi izgledi da se vjerovnici namire, pa čak ni djelomično - rekao je Stjepović.

Među većim vjerovnicima tvrtke su Tiskara Vjesnik, Ministarstvo financija, Hrvatski telekom i Hina. Stečaj Narodnih novina Press otvoren je 12. rujna. Tvrtka je, prema ocjenama stečajnog upravitelja, prije stečaja opstajala isključivo na račun državnih dotacija, s previše zaposlenih koji su imali previsoka primanja, te uz nesposobne i nezainteresirane uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:55