Uber, Tele2, DOK-ING...

Tehnološke tvrtke osnovale udrugu Digitalna Hrvatska, jedan od ciljeva im je veća e-mobilnost

Izvršni predjsednik udruge Digitalna Hrvatska Đuro Lubura
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Nekoliko tehnoloških tvrtki osnovalo je udrugu Digitalna Hrvatska čiji je cilj promicanje novih tehnologija, poslovnih modela te razvoj konkurentnosti, izvijestili su danas iz te udruge.

Osnivači Digitalne Hrvatske su tvrtke koje poslovanje temelje na digitalnoj tehnologiji, od tehnološke platforme Uber odnosno njezinog ureda u Hrvatskoj i telekom operatora Tele2 Hrvatska do proizvođača robotiziranih strojeva posebne namjene DOK-ING i pružatelja usluga outsourcinga poslovnih procesa i tehnoloških rešenja M+ Grupe. Iz udruge su napomenu da su im se pridružile i druge tvrtke, poput startupova STEMI i Bellabeat, te Hangar 18 i centar HUB385, u čijem je prostoru sjedište udruge.

Izvršni direktor udruge bit će Đuro Lubura, sudski vještak za tržišno natjecanje u telekomunikacijama, dok su u upravni odbor izabrani Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska, Davor Tremac, generalni menadžer Ubera za jugoistočnu Europu te Vjekoslav Majetić, predsjednik Uprave DOK-ING-a i Ivan Posavec, predsjednik Uprave M+ Grupe.

"Okupili smo se jer je Hrvatska prema pokazateljima DESI-ja, indeksa gospodarske i društvene digitalizacije, među posljednjima u Europi kad razmatrano razvoj digitalnog društva u globalu. Ali kad izvučemo jednu komponentu, kao što je korištenje interneta, onda smo među prvima u Europi. Znači, ljudi između 16 i 74 godine natprosječno koriste internet, ali telekomunikacijska infrastruktura, primarno fiksna, prema istom indeksu, najgora je u Europi. Udruga će se, među ostalim, baviti i time, ali neće se ograničiti samo na elektroničke komunikacije, nego i poticanje e-mobilnosti. Primjerice, angažirat ćemo se oko punionica za električne automobile. Električnih vozila nema zato što ih nemate gdje puniti, a istodobno ih nemate gdje puniti jer nema dovoljno električnih vozila. Punionice trenutno nisu isplativo ulaganje. Zato ćemo pokušati promovirati povećanje tog broja i stvaranje boljih uvjeta za njihov razvoj te nam je u tome važan doprinos Ubera i Doki-inga koji se bave e-mobilnošću. Dok-ing Automotiv proizvodi punionice za električna vozila. Oni imaju znanje i volju, a Uber potrebu uvesti električna vozila u svoju flotu jer je to jeftinije, ekološki prihvatljivije te budućnost prijevoza. Zato ćemo pokušati potaknuti naše članice da osmisle ekosustav za uvođenje e-mobilnosti na malo veća vrata u Hrvatsku", pojasnio je Lubura u današnjem intervjuu za Jutarnji list.

Kao ključni smjerovi djelovanja Udruge, uz promicanje novih tehnologija i poslovnih modela, navedeni su poticanje razvoja infrastrukture, pogotovo za e-mobilnost i telekomunikacije, te tržišnog natjecanja, poboljšanje investicijske i općenito poduzetničke klime, kao i prilagodbe obrazovnog sustava potrebama gospodarstva i zahtjevima budućnosti.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:18