Povjerenje u Britaniju

TEHNOLOŠKI GIGANT NE BRINE ZBOG BREXITA Google širi londonsko sjedište, otvara 3000 novih radnih mjesta

Sundar Pichai, Google
 Justin Sullivan / AFP

Američki tehnološki gigant Google potvrdio je da planira proširiti londonsko sjedište, što bi po navodima neimenovanog izvora trebalo rezultirati otvaranjem 3.000 novih radnih mjesta u britanskoj prijestolnici.

Iz američkog su softverskog diva u utorak izvijestili da će uz kompleks iza londonskog željezničkog kolodvora King's Cross sagraditi i novu poslovnu zgradu, prvu u cijelosti projektiranu i u potpunom vlasništvu Googlea izvan SAD-a.

"Uopće ne sumnjam da ovdje u Velikoj Britaniji informatika ima svijetlu budućnost s obzirom na radnu snagu, obrazovne institucije i strast za inovacijama koje vidimo posvuda oko nas", naveo je u priopćenju izvršni direktor Googlea Sundar Pichai.

"Nastavljamo razvijati naše poslovanje u Velikoj Britaniju i nestrpljivo očekujemo daljnja ulaganja u naš novi kampus kod King's Crossa", dodao je.

Procjenjuje se da će taj potez rezultirati otvaranjem oko 3.000 novih radnih mjesta, kazao je za agenciju AFP izvor upoznat s tim projektom.

Trenutno Google u Londonu zapošljava 2.500 radnika. Uz već najavljeno useljenje dodatnih zaposlenika u 2018. u nove urede, njihov će ukupan broj nakon izgradnje najnovije zgrade dosegnuti 7.000.

Datum otvaranja najnovije zgrade nije objavljen.

Britanski ministar financija Philip Hammond izrazio je zadovoljstvo Googleovim planovima, kazavši da signaliziraju "veliko povjerenje" u Veliku Britaniju u ulozi globalnog tehnološkog centra.

"Naša tehnološka industrija od središnje je važnosti za budući ekonomski rast a aktualna vlada čvrsto je odlučila osigurati uvjete za daljnje širenje gospodarstva", naglasio je ministar Hammond.

Novi Googleovi planovi za London vremenski su se podudarili s nastojanjima britanske vlade da umiri poslovni svijet nakon referendumske odluke o izlasku iz Europske unije.

Brexit je potpirio bojazni da kompanije neće biti sklone ulaganjima u Veliku Britaniju ako zemlja izgubi povlašteni pristup zajedničkom europskom tržištu kakav imaju članice Europske unije odnosno ako kompanije budu imale problema sa zapošljavanjem stranih radnika.

Jučer objavljeno istraživanje pokazalo je da su britanske kompanije otkazale ili odgodile ulaganja čija ukupna vrijednost premašuje 65 milijardi funti (75 milijardi eura). Procjena se temelji na istraživanju Centra za poslovna i ekonomska istraživanja (CEBR), Hitachi Capitala i kompanije za internetsko istraživanje javnog mnijenja YouGov koje su nedavno anketirale 1.015 šefova kompanija o investicijama nakon referenduma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:16