POČETAK KRAJA?

Težak udarac nekadašnjim divovima elektronike: Fitch srezao kreditni rejting Sonyja i Panasonica na razinu 'smeća'

Obje tvrtke pate zbog slabe prisutnosti na tržištu pametnih mobitela i tablet-računala, kojim trenutno dominiraju Apple i Samsung
 Wikimedia Commons

HONG KONG - Bonitetna agencija Fitch srezala je kreditni rejting japanskih tvrtki Sony i Panasonic na status ‘smeća’ - težak udarac ionako posrnulim divovima elektronike.

Standard & Poor’s i Moody’s su također nedavno snizili kreditne rejtinge Sonyja i Panasonica, no Fitch je prvi od ‘velike trojke’ koji im je dodijelio status ‘smeća’ - neinvesticijski, spekulativni rejting.

Sonyju je rejting srezan za tri stupnja - s BBB- na BB-, a Panasonicu za dva - s BBB- na BB. Prognoza za obje tvrtke je negativna.

Opisujući odluku snižavanja rejtinga Sonyja, Fitch je napisao kako vjeruje “da će ikakav smisleni oporavak biti vrlo spor, zbog gubitka pozicije tehnološkog vođe u ključnim kategorijama proizvoda, jake konkurencije, slabih ekonomskih uvjeta u razvijenim tržištima i jakog Jena”.

Odluku o snižavanju rejtinga Panasonica objasnili su ‘slabom konkurentnošću’ u segmentu televizora i drugih ključnih elemenata poslovanja.

Obje tvrtke pate zbog slabe prisutnosti na tržištu pametnih mobitela i tablet-računala, kojim trenutno dominiraju Apple i Samsung, tvrdi Fitch, a Sony i Panasonic nisu bili u stanju povratiti svoju prednost jer ne raspolažu proizvodnom snagom i marketingom koji bi se nosili sa Samsungom, niti snažne brandove kojima bi se mogli nositi s Appleom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:10