NATJEČAJ

TKO ĆE BITI SAVJETNICI ZA REOTKUP DIONICA INE OD MOLA? Vladino povjerenstvo suzilo izbor na Morgan Stanley, JP Morgan i Lazard

Upravna zgrada INA-e u Novom Zagrebu
 Josip Bistrović / Hanza Media

Dva mjeseca nakon što je prošao prijavni rok za savjetnika za otkup dionica Ine od Mola, Vladino posebno povjerenstvo je napravila uži izbor - u daljnje aktivnosti vezano a reotkup Ine ići će se ili s Morgan Stanleyem u konzorciju s PBZ-om kao lokalnim partnerom ili s JP Morganom ili s Lazardom, otkrivaju izvori upoznati sa situacijom.

Pozivni natječaj je, podsjetimo, odaslan je na 18 eminentnih adresa, a odazvalo se sedam globalno poznatih igrači u takvim projektima. Rok za prijavu bio je 15. siječanj. Po referencama za naftni biznis, među njima je bio najjači Goldman Sachs, koji je svoju ponudu je dao s Interkapitalom. Na kraju se nije našao u najužem izboru, što se uglavnom pripisuje cijeni.

U igri su bili još i Rothschild, Deutsche Bank te Morealis, dok su se nekima za kandidaturu ispriječili raniji angažmani s Molom. Od sedam ponuda, u daljnji selekcijski postupak ušle su tri, a tko će na kraju preuzeti taj veliki posao pripreme kupnje dionica, savjetovanja u samoj kupnji dionica te oko opcija financiranja, kao i strateškog promišljanja o eventualnim novim Ininim partnerima, trebalo bi se znati uskoro.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, svojedobno je rekao da će savjetnici biti odabrano do kraja ožujka, no na naš upit Ministarstvu u kojoj je točno fazi cijeli proces, odnosno hoće li to biti uistinu kroz nekoliko dana, nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:31