REVOLUCIONARNA PRAVILA ZA FINANCIJSKA TRŽIŠTA

'TOP MENADŽERI ĆE U ZATVOR AKO DOPUSTE DA TVRTKA ZAVRŠI U NOVČANIM TEŠKOĆAMA' Njemačka za stroži zakon za banke

Za visokorangirane menadžere i izvršne direktor predviđene su kazne zatvora u trajanju do pet godina utvrdi li se da su zanemarivali dužnosti na području upravljanja rizicima i da su dopustili da im tvrtka završi u financijskim teškoćama
 AFP PHOTO / ODD ANDERSEN

BERLIN - Njemačka vlada u srijedu je usvojila prijedlog strožih novih zakona za banke koji bi financijski sektor trebali učiniti otpornijim na nove krize, a bankama i osiguravateljima nametnuti veću odgovornost u slučaju stečaja.

Po nacrtu zakona koji se sada upućuje u parlamentarnu proceduru, njemačka vlada planira nametnuti velikim bankama izdvajanje rizičnijih aktivnosti u zasebne ogranke radi zaštite depozita klijenata.

Zakon će se primijeniti na institucije čije visokorizične operacije čine petinu ukupne bilance odnosno vrijednost čijih visokorizičnih operacija premašuje 100 milijardi eura.

Tim će bankama biti naloženo da prebace rizično poslovanje u zasebne pravne i financijske ogranke.

Novi zakoni od banaka će zahtijevati i da sastave izvanredne planove za restrukturiranje odnosno gašenje aktivnosti u slučaju da se nađu u financijskim teškoćama.

Za visokorangirane menadžere i izvršne direktor predviđene su kazne zatvora u trajanju do pet godina utvrdi li se da su zanemarivali dužnosti na području upravljanja rizicima i da su dopustili da im tvrtka završi u financijskim teškoćama.

"Nijedno financijsko tržište, financijski igrač ni financijski proizvod neće biti izuzet od nadzora. Korak po korak uspostavljamo novi regulatorni okvir za financijska tržišta", kazao je ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Novi zakon bit će direktno usmjeren na otklanjanje nedostataka koji čine financijski sustav ranjivim na krizu, a ujedno će riješiti pitanje "nedostatka odgovornosti na strani banaka i bankara", kazao je Schaeuble.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:38