ULAGANJE U BUDUĆNOST

TOYOTA ULAŽE U BUDUĆNOST Japanski gigant planira potrošiti gotovo 3 milijarde dolara razvoj softwarea za autonomnu vožnju

Tvornica u Toyota Cityju, Japan
 Profimedia, Alamy

Japanska autokompanija Toyota najavila je ulaganje od više od 2,8 milijarde dolara u razvoj softwarea za autonomnu vožnju, posljednji hit u sve intenzivnijoj tehnološkoj borbi među velikim kompanijama, piše Reuters.

Ovim će pothvatom Toyota udružiti snage s dvoje svojih dobavljača, Denso Corp i Aisin Seiki Co, i osnovati novu tvrtku, Toyota Research Institute - Advanced Development, fokusiranu na istraživanja i razvoj automatskih vozila. 90% tvrtke bit će u Toyotinu vlasništvu dok će druge dvije kompanije posjedovati svaka po 5% nove tvrtke za koju je predviđeno da će imati 1000 zaposlenika.

- Misija kompanije je na što efektivniji i "narušavajući" način ubrzati razvoj softwarea i povećati sposobnosti Toyota Grupe zapošljavanjem vrhunskih software inženjera - rekao je James Kuffner, voditelj ovog pothvata i direktor nove tvrtke.

Osnutak nove Toyotine tvrtke potaknut je proizvodnjom autonomnih i električnih automobila tvrtki poput Wayma i Tesle koje su izazvale tradicionalne proizvođače automobila.

Toyota je samo jedna od autokompanija koja ulaže u tehnologiju automatske vožnje. Volkswagen i Hyundai nedavno su sa startupom Aurora Innovation iz Silikonske doline postigli dogovore o razvoju autonomnih vozila, a General Motors najavio je da će masovno proizvoditi autonomne električne automobile do kraja 2019. Zbog razvoja ove tehnologije Google je sa svojim Waymom čak postao dijelom sudske tužbe protiv Ubera.

Osim toga, Toyota ulaže milijardu dolara u umjetnu inteligenciju i ostale tehnologije u svojem institutu smještenom u SAD-u te je postala tehnološkim partnerom Microsoft Corp-a i Uber Technologies.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:16